Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterhögerns protester i Chemnitz kan leda till att Tysklands högste spionchef får sparken

Från 2018
Ytterhögerprotester i Köthen i Tyskland 10.09.2018.
Bildtext Protester i Köthen i Tyskland 10.09.2018.

Det har gått två veckor, men diskussionen ebbar inte ut. Ytterhögerns protester i Chemnitz har nu blivit en fråga som kan leda till att Tysklands högste spionchef får sparken. Samtidigt har ett nytt dödsfall gjort situationen ännu mer spänd.

Det handlade till en del om liknande scener som för två veckor sedan i den östtyska staden Chemnitz.

I söndags drog omkring 2 500 demonstranter genom den lilla staden Köthen och precis som i Chemnitz var en stor del av demonstranterna nynazister och fotbollshuliganer.

Den så kallade sorgemarschen ordnades efter att en ung tysk man hade dött i samband med ett gräl med två flyktingar under veckoslutet.

Vad som egentligen hände är än så länge oklart, men enligt den första obduktionsrapporten ska mannen ha dött av ett hjärtfel.

De här uppgifterna, som presenterades redan i söndags var ändå inget hinder för ytterhögerns så kallade sorgemarsch och man utgår från att det endast var den stora mängden poliser på plats som förhindrade att händelserna från Chemnitz upprepade sig.

Där spred nynazister skräck genom att jaga och gå till attack mot mänskor som inte såg tyska ut.

 Ytterhögern protesterade i den östtyska staden Chemnitz 27.08.2018.
Bildtext Ytterhögern protesterade i den östtyska staden Chemnitz 27.08.2018.

Spionchef ifrågasätter bilder

Trots att det har gått två veckor sedan händelserna i Chemnitz har diskussionen om vad som egentligen hände på inget sätt ebbat ut – tvärtom.

Det mesta av den pågående diskussionen kretsar för tillfället kring Hans-Georg Maaßen, högsta chef för den tyska inrikes säkerhetstjänsten, det så kallade författningsskyddet Verfassungsschutz.

I en intervju för kvällstidningen Bild slog Maaßen i fredags fast att han inte har några uppgifter om att det skulle ha förekommit några ”hetsjakter” i Chemnitz.

Den videosnutt som har cirkulerat i medierna och på nätet är möjligen förfalskad, konstaterade Maaßen vidare.

Han ska ändå aldrig ha informerat regeringen om sina tvivel och följaktligen hade till exempel förbundskansler Angela Merkel redan använt sig av begreppet ”hetsjakt”.

Redan före fredagens intervju har det stått klart att spionchefen är inne på en annan linje i flyktingfrågan än vad Merkel har varit.

Borde sparkas

Vad chefen för säkerhetstjänsten baserade sina tvivel på förblev ändå i intervjun helt oklart.

Att filmsnutten är äkta och att händelserna har utspelat sig i Chemnitz på den ifrågavarande dagen har däremot styrkts från flera håll.

Åklagarväsendet i Dresden har dessutom inlett utredningar i fallet och man hyser inga tvivel om att videon inte skulle vara äkta.
De här omständigheterna har lett till massiv kritik mot Maaßen och från flera håll har man krävt hans avgång.

Bland andra socialdemokraternas ordförande Andrea Nahles frågar sig om Maassen längre är lämpad för jobbet som högsta spionchef i landet.

Samma fråga riktar hon också mot inrikesminister Horst Seehofer, vars ministerium enligt tyska medieuppgifter ska ha vetat om vad Maassen kommer att säga i intervjun.

Från socialdemokratisk sida slår man också fast att det i tider av falska nyheter och konspirationsteorier uttryckligen är myndigheternas sak att inte sätta igång några spekulationer.

Hans-Georg Maassen, chef för tyska inrikes säkerhetstjänsten  och inrikesminister Horst Seehofer
Bildtext Hans-Georg Maaßen, chef för tyska inrikes säkerhetstjänsten och inrikesminister Horst Seehofer

Anser sig missförstådd

På grund av kritikstormen mot Maaßen har inrikesminister Seehofer krävt honom på en förklaring kring intervjun.

Delar av skrivelsen som Maaßen levererade till ministeriet i måndags har redan läckt ut i offentligheten.

Enligt tyska medier ska spionchefen ha dämpat sina uttalanden.

Tidningen Süddeutsche Zeitung skriver att han inte ska ha menat att ifrågasätta videosnuttens äkthet utan ställt sig frågan om det verkligen handlar om en ”hetsjakt” eller inte.

Maaßen själv anser sig alltså ha blivit missförstådd.

Enligt skrivelsen ska han inte längre utgå från att videon är falsk.

Men samtidigt är han ändå kritisk till att videon genast publicerades av flera medier, då ingen i det skedet ska ha kunnat få bekräftat om den är äkta eller inte, konstaterar Maaßen.

Förklaring för förbundsdagen

Om de här förklaringarna räcker till för Maaßen att klamra sig fast vid sin post återstår att se.

Idag onsdag kommer han i vilket fall som helst att få utstå en rejäl grillning då han ska höras av två utskott i den tyska förbundsdagen.

Bland andra chefen för de tyska liberalerna Christian Lindner kräver att Maaßen nu talar klartext om vad han riktigt har menat i intervjun.

Om han inte gör det är förtroendet för honom som skyddare av författningen förbrukat, säger Lindner.

Att Maaßen verkligen skulle få sparken på grund av sina uttalanden är det ändå många som betvivlar. Så länge han har inrikesminister Seehofers stöd sitter han rätt så säker på sin post.

För att avskeda honom måste Merkel i så fall först avskeda inrikesministern och det skulle i så fall leda till en ny kris i regeringen.

Ska AfD övervakas eller inte?

Kritiken mot Maaßen är också sammanflätad med en annan fråga som har diskuteras intensivt sedan händelserna i Chemnitz.

Den diskussionen handlar om säkerhetstjänsten ska börja övervaka det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland eller inte.

Från flera delstaters författningsskydd har man krävt en tuffare hållning gentemot AfD, men Maaßens federala byrå har hittills stretat emot.

Bakom oviljan att övervaka AfD kan från Maaßens sida ligga rättsliga beaktanden.

Den tyska författningsdomstolen har nämligen tidigare slagit fast att övervakningen av en vänsterpolitiker stred mot den tyska författningen. Det samma kan alltså också gälla för AfD-politiker.

Det har ändå inte hittills hindrat bayerska Verfassungsschutz att övervaka en del AfD-medlemmar eller delstaterna Niedersachsen och Bremen från att efter Chemnitz sätta AfD:s ungdomsorganisation Junge Alternative under övervakning.

I flera delstater står AfD under kritik för sina allt närmare kontakter till direkt högerextrema och nynazistiska organisationer.

Diskussion om artikeln