Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perfekt start för Finland – Teemu Pukki frälste fotbollsherrarna igen

Från 2018
Uppdaterad 12.09.2018 01:36.
Teemu Pukki firar mål.
Bild: Lehtikuva

Finlands fotbollslandslag har fått den bästa möjliga starten på Nations League. Finland följde upp premiärsegern över Ungern med att vinna över Estland med 1–0.

Sex poäng av sex möjliga.

Finlands inledning på Uefas turneringsnymodighet Nations League har resultatmässigt varit klockren. 1–0-seger över Ungern i Tammerfors på lördagen – 1–0-seger över Estland i Åbo på tisdagen.

Matchhjälten var den samma.

I lördagens Nations League-premiär tog det sju minuter för Teemu Pukki att spräcka hemmanollan. På Åbos regntunga plan dröjde det fem minuter längre.

Efter en trevande blåvit start på matchen gick Finland upp i ledning i den tolfte minuten. Pigga Pyry Soiri gav ett lågt inlägg från vänsterkanten, Pukki vände bort de bevakande backarna och styrde elegant upp bollen i nättaket.

Norwichstrikern har nu gjort fyra mål på sina tre senaste landskamper efter att ha nätat dubbelt i träningsmatchen mot Malta i mars.

Bud på 2–0

Estland skapade några halvchanser, men Finlands pausledning var rättvis – och till och med i underkant. Jasse Tuominen träffade ribban, Tim Sparv krutade över från 25 meter och Jukka Raitala tvingade Mihkel Aksalu till en svettig räddning efter snyggt väggspel med Soiri.

Estlands SJK-målvakt Aksalu höll även på att själv orsaka ett baklängesmål, då han var nära att tappa bollen till aktivt pressande Pukki och Tuominen vid straffområdesgränsen.

Jasse Tuominen.
Bildtext Jasse Tuominen spelade fulla minuter på topp.
Bild: Lehtikuva

I början på andra halvlek kunde spjutspetsen Tuominens slit ha belönats med en straff när Karol Mets gled in i honom, men domaren friade.

Framför allt trion Tuominen-Pukki-Soiri skapade tidvis oreda i det estniska försvaret och sökte febrilt förlösande 2–0. Närmast kom Pukki, vars skott från närhåll fastnade i en motståndarfot och studsade förbi stolpen.

Finland toppar gruppen

Även Estland kom upp i enstaka anfall, men Lukas Hradecky behövde inte tänja sig till några matchvinnande räddningar inför 4 632 åskådare på sin gamla hemmaarena.

Gästerna saknade udd framåt och Pukkis ensamma fullträff räckte för en andra finländsk seger på raken.

– Man måste lyfta på hatten för spelarna som orkade slita med trötta ben, sade en som helhet belåten chefstränare Markku Kanerva på presskonferensen efteråt.

– Visst finns det saker vi fortfarande måste förbättra. Ytterbackarna hade problem emellanåt, vi var inte riktigt tillräckligt modiga på anfallstredjedelen och kunde ha avgjort matchen tidigare. Men det är ändå detaljer, i det stora hela är jag nöjd.

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva har lett Finland till två raka NL-segrar.
Bild: Lehtikuva

Finland toppar sin Nations League-grupp med fulla sex poäng före Ungern och Grekland på tre. Ungern besegrade gruppens högst rankade lag Grekland med 2–1 på hemmaplan i kväll. NL fortsätter i oktober då Finland först gästar Estland och sedan får besök av Grekland i Tammerfors.

– Vi var ute efter en bra start på Nations League och har fått det. Samtidigt måste vi minnas att vi inte uppnått något ännu. Det här är en bra start, men vi har tuffa bortamatcher framför oss, kommenterar Kanerva.

Finland – Estland 1–0 (1–0)

12. Teemu Pukki 1–0

Finland: Lukas Hradecky – Albin Granlund (76. Sauli Väisänen), Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jukka Raitala – Robin Lod (87. Rasmus Karjalainen), Rasmus Schüller, Tim Sparv, Pyry Soiri – Teemu Pukki (90. Joni Kauko), Jasse Tuominen.

Finland i NL-gruppspelet:

8.9 Finland – Ungern 1–0
11.9 Finland – Estland 1–0
12.10 Estland – Finland
15.10 Finland – Grekland
15.11 Grekland – Finland
18.11 Ungern – Finland