Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Bästa Finland sedan gyllene generationen – Kanervas realistiska landslag har återvunnit trovärdigheten

Från 2018
Pyry Soiri, Finland-Estland.
Bildtext Pyry Soiri en av ungdomarna som stigit fram.
Bild: Lehtikuva

Sex raka kvalmatcher utan förlust. Ett saldo Finlands herrlandslag i fotboll inte radat fram på över tio år och den rejält skamfilade skölden är putsad. Ingen bryr sig om hur spelet sett ut – det är bara resultaten som räknas.

Allmänt förlöjligat och nedtrampat. Trogna fans som ständigt lämnas oberörda och besvikna. Onödigt att ens försöka – avståndet upp kommer aldrig att växa igen.

Glöm allt det där.

Finland har borstat av sig bottensmutsen och visar nu upp en sköld mer skinande än på länge. Även om gapet framåt fortfarande är stort, förtjänar Markku Kanerva en enorm eloge för det lyckade trovärdighetsarbetet vid landslagsrodret.

Tack vare tisdagskvällens andra raka 1–0-seger i inledningen av Nations League har Finland nu gått obesegrade genom sex raka kvalmatcher. (Och jo, vi klassar NL-matcherna som kvalkamper, även om Uefas nymodighet även innehåller andra element än bara en till kvalmöjlighet.)

När Finland senast mäktat med en liknande rad bar spelare som Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Jonatan Johansson, Jussi Jääskeläinen med flera de blåvita färgerna.

Det blev faktiskt hela nio förlustfria kvalduster från juni 2007 fram till september 2008. En svit som bland annat innehöll 0–0 borta mot Portugal, där en futtig finländsk fullträff gett Roy Hodgsons landslag EM-plats.

Nuno Gomes och Sami Hyypiä.
Bildtext Sami Hyypiä ledde Finland till den förra sviten.
Bild: EPA / All Over Press

Dagens Finland är inte i närheten lika namnstarkt som motsvarigheten från dryga tio år tillbaka – men materialet är minst lika maximerat som under Hodgsons ledning.

För det ska finländska fotbollsvänner tacka Markku Kanerva.

Mixu Paatelainens julgran slängdes ner från balkongen för länge sedan, Hasse Backes tidvis överoptimistiska stil som främst testades mot världsklassmotstånd är skrotad – välkommen till Markku Kanervas realistiska landslag.

Lagkaptenen Tim Sparv (en för övrigt alldeles förträfflig, jordnära och pålitlig ledare för ett profillöst landslag) slog huvudet på spiken när han efter lördagens Nations League-premiär mot Ungern beskrev Finlands nuvarande spelsätt som ”simpel, mer realistisk back-to-basics-fotboll utan krusiduller”.

Resultaten är A och O och lite till. Fråga bara Sverige eller Island.

Pragmatik och disciplin är nyckelord hos Markku Kanerva, som tog över landslaget efter sparkade Backe för knappa två år sedan. Saldot är imponerande: nio segrar, fem kryss, fyra förluster.

Att matcherna inte direkt bjudit på någon sprudlande underhållning kvittar för de svältfödda finländska fotbollsfansen. Resultaten är A och O och lite till. Fråga bara Sverige eller Island.

Sverige gick till VM-kvartsfinal i somras med ledord som kollektiv, arbetsmoral och stämning. Låter det bekant? Islands EM-kvartsfinalgäng 2016 bestod till hälften av spelare från de nordiska ligorna. Ringer det några klockor?

Kanerva har matchat det bottenkörda landslaget vettigt mot ungefär jämbördigt motstånd och självförtroendet har växt efterhand. Samtidigt har laget svetsats allt tajtare tillsammans. Alla spelare vill verkligen vara med ur hela sitt hjärta. Och känner att de har en förbundskapten som är precis lika dedikerad.

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva har gjort ett strålande jobb.
Bild: Lehtikuva

Kom också ihåg att Finland gick in i Nations League-starten med reservbetonat manskap. Borta var bland annat Alexander Ring, Joel Pohjanpalo, Fredrik Jensen, Kasper Hämäläinen, Glen Kamara och Juhani Ojala.

I bakgrunden lurpassar också en spelare som besitter erfarenhet ingen annan i dagens landslag gör. Roman Eremenko var som gröngöling med redan om den övertygande kvalsviten 2007-2008 – nu kunde han med sin spetskunskap tillföra det lilla extra Finland saknar.

Åtminstone i teorin. Frågan är hur Markku Kanerva hanterar comebacken, ifall Eremenko efter sin kokainavstängning väljer att återvända.

Nu ska vi givetvis inte förivra oss. Hemmamötena med Ungern och Estland var de på pappret enklaste matcherna i Nations League, det är inte direkt några jättar som fallit. Å andra sidan ska inte frisk framtidstro och optimism underskattas. De är viktiga – såväl för landslaget som supportrarna.

Finland är fortfarande långt ifrån de svenska och isländska bragderna, och det är mycket möjligt att vi aldrig når ända fram. Men i alla fall finns nu ett landslag ingen behöver skämmas för, utan istället igen känna sig stolt över.

Och det är ingen lite bedrift.

Teemu Pukki firar mål.

Perfekt start för Finland – Teemu Pukki frälste fotbollsherrarna igen

Estland föll med uddamålet i andra Nations League-matchen.

Diskussion om artikeln