Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv inspirerad och stolt efter utmärkta inledningen: ”Finns en spirit i det här laget som jag älskar”

Från 2018
Tim Sparv skriver autografer.
Bildtext Tim Sparvs Finland har gett fansen orsak att vädra morgonluft.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Det är fantastiskt inspirerande att vara med i ett sånt här lag, säger Finlands lagkapten Tim Sparv till Yle Sporten efter den andra raka segern i Nations League. Han hyllar de osjälviska spelarna som accepterat en pragmatisk spelstil under en ledarstab som bryr sig.

Innan Finlands spelare rusar fram till supporterklacken samlas de i en ring med armarna om varandra vid mittcirkeln.

Finland har nyss tagit en andra 1–0-seger på raken och därmed fått en perfekt inledning på Nations League. Lättnaden och glädjen är påtaglig.

– Jag sa bara hur jävla glad och stolt jag är, berättar lagkaptenen Tim Sparv till Yle Sporten om orden till lagkamraterna genast efter slutvisslingen mot Estland på tisdagskvällen.

Han lyfter fram strikerduon Teemu Pukkis och Jasse Tuominens prestation i regniga Åbo för att exemplifiera arbetsmoralen.

– Då man har två anfallsspelare som gör ett sånt där jäkla skitjobb där uppe… De skulle helt säkert vilja att vi skulle hålla i bollen lite mer, men alla accepterar sin roll. Vi accepterar den här spelstilen och vi accepterar att det böljar lite fram-och-tillbaka.

Aj Grekland förlorade? Nå, det är ju inte fy skam.

Tim Sparv

Finland har fått ett rejält lyft under Markku Kanerva, som tog över som chefstränare efter Hasse Backe i december 2016. Kanervas Finland har vunnit hälften av totalt 18 landskamper – den bästa segerprocenten för en blåvit förbundskapten genom tiderna.

– Vi har haft en period i över ett år nu där det både spel- och resultatmässigt gått bra. De här matcherna är egentligen bara en följd av det, menar Sparv som var tillbaka i startelvan efter sin vadskada.

– Ju fler matcher vi vinner, desto nöjdare är våra fans. Och det är klart att alla vi som är fotbollsintresserade och följer med Finlands landslag har den där gemensamma drömmen om att vi nån gång ska ta oss till ett slutspel, och det är ju det som motiverar oss spelare också.

Teemu Pukki och Tim Sparv jublar.
Bildtext Teemu Pukki har varit enda målskytt i Finlands två inledande NL-kamper.
Bild: Lehtikuva

Finland är fortfarande långt ifrån en historisk första slutspelsplats, men inledningen har varit perfekt med sex poäng av lika många möjliga. Ett jättebra utgångsläge inför fortsättningen, medger Sparv.

Samtidigt påminner Oravaissonen att Finland fått en mjuklandning med två hemmamatcher och att två tredjedelar av Nations League-gruppspelet återstår, men han hajar till när han av Yle Sporten får höra att gruppens högst rankade lag Grekland förlorat mot Ungern samtidigt som Finland besegrade Estland.

– Aj Grekland förlorade? Nå, det är ju inte fy skam, konstaterar Sparv men fortsätter att han fortfarande ser grekerna som gruppfavoriter.

Tråkiga vardagen nyckeln

Sammanlagt har Finlands herrlandslag nu sex raka förlustfria kvalmatcher i bagaget, vilket senast hände för över tio år sedan.

Sparv ler när han ombes lägga fingret på exakt vad lyftet beror på.

– Jag kan ju förstå att man som journalist söker efter nåt konkret, men för mig handlar det om det där tråkiga i vardagen. Att hela tiden försöka utvecklas en halv procent, en procent, och ta det där stegen.

– Vi har tappat lite ledarskap i Moisander, Perpa och några till, men de som kommit in har gjort det bra och de som varit med ett tag har tagit en ännu större roll, så vi är på rätt väg, säger Sparv.

Osjälviska spelare

Insatsen mot Estland på tisdagen var inte mer än ”helt okej” enligt Tim Sparv, som hoppats att Finland skulle ha dödat matchen med ett andra mål.

Spelet med boll lämnade en del att önska, hemmaspelarna agerade tidvis onödigt passivt och skärpan framför motståndarmålet var inte det vassaste, men å andra sidan släppte Finland till få chanser bakåt.

– Vi skapar ändå chanser offensivt, och defensivt finns det en "spirit" i det här laget som jag älskar. Vi jobbar alla för varandra, vi är osjälviska och gör vårt försvarsarbete till 100 procent.

Är det här något som tydligt ändrat under dina år i landslaget?

– Inte tycker jag det ändrat tydligt, men det är ju alltid en process. Vi försöker alltid utvecklas och nu har vi en spelidé vi tror på och nya killar som kommit in med energi och fint självförtroende, så det hjälper.

– Vi har en grupp som har hög kravnivå och en ledarstab som gör allt för oss. Det är fantastiskt inspirerande att vara med i ett sånt här lag. Jag står här som en stolt kapten.

Finland fortsätter Nations League med en bortamatch mot Estland i Tallinn den 10 oktober.

Teemu Pukki firar mål.

Perfekt start för Finland – Teemu Pukki frälste fotbollsherrarna igen

Estland föll med uddamålet i andra Nations League-matchen.

Diskussion om artikeln