Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hyreshus kan rivas när Wärtsilä bygger ut på Vasklot i Vasa – invånare bekymrade

Från 2018
Uppdaterad 12.09.2018 08:53.
Wärtsiläs informationsmöte för Vasklotborna hölls på Scandic Hotel Waskia
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Wärtsiläs expansionsplaner på Vasklot i Vasa väcker inte enbart positiva känslor. Höghus kan komma att ersättas med kontorshus och 1 000 anställda kommer att föra med sig en hel trafik till området.

År 2020 är det meningen att det nya innovations - och produktionscentret på Vasklot skall stå klart. På tisdag kväll ordnade Wärtsilä ett informationsmöte för Vasklotbor.

Många frågor men färre svar

Informationsmötet hölls på ett hotell på Vasklot. Wärtsilä lovade att det inte blir det sista mötet med Vasklotborna. I det här skedet är det förstås inte möjligt att svara på alla frågor.

Enligt Vasklotbon Lars-Erik Backman var de som var mest kritiska på mötet de som bor i de höghus som gränsar till Wärtsiläs område. Området och husen ägs av Etelä Pohjanmaan Voima, EPV.

Lars-Erik Backman bor på Vasklot i Vasa
Bildtext Lars-Erik Backman.
Bild: Lars-Erik Backman

- Deras bostäder finns på det område som Wärtsiläs planer kan gälla i något skede. De som bor där är förstås oroliga över att EPV säljer husen och marken åt Wärtsilä som eventuellt uppför kontorsbyggnader istället, säger Lars-Erik Backman.

På mötet framfördes också önskemål om att barnfamiljernas behov ska beaktas. Trafiken till och från industriområdet berördes också på mötet.

- I övrigt ville Vasklotborna att man skall ha ett gott öga när det byggs så att det inte blir några sjuvåningshus som skuggar övrig bebyggelse. De kan hålla sig till trevåningshus, säger Lars-Erik Backman.