Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fästingar hittas nu i nordligaste Finland – nya parasiter kan hota renskötseln, anser docent

Från 2018
Uppdaterad 12.09.2018 16:31.
Renar under vårflytten (arkivbild).
Bildtext Renen har en tät päls som skyddar mot parasiter, säger man från renbeteslagens håll.
Bild: Mostphotos

Fästingarnas utbredningsområde ökar i takt med att klimatet blir varmare. I norr har enstaka fästingar hittats, till exempel på en katt i Utsjoki i somras och på en slaktad älg i Kaamanen i Enare kommun ifjol.

Fästingarna bär på parasiter som kan drabba renskötseln.

Fästingen kommer inte enbart söderifrån. Den är nämligen redan utbredd längs hela den norska kusten, ända upp i norr.

Sprider parasiter som drabbar lymfsystemet

Förutom människor drabbas även renskötseln när fästingen breder ut sig, konstaterar Sauli Laaksonen, renveterinär och docent i hjortdjurssjukdomar vid Helsingfors universitet.

- Härifrån är det kort väg till den norska kusten. Redan nu har några fästingar hittats på renar. Om klimatet blir varmare och undervegetationen blir rikligare ökar också fästingens utbredning. När den sprids kan fästingen också smitta renarna med otrevliga sjukdomar, säger Laaksonen.

Fästing på blad.
Bildtext Fästingar bär på flera olika parasiter och sjukdomar som kan drabba både människor och andra djur.
Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se

Det bästa botemedlet mot insekter och parasiter är en tillräckligt lång köldperiod under vintern. Med ett allt varmare klimat ser Sauli Laaksonen olika typer av parasiter som ett verkligt hot mot renskötseln i norr.

- Rundmasken setaria tundra är säkert den mest kända av dem. Parasiten rumenifilaria anderson som vitsvanshjorrten har fört med sig har redan spridit sig över hela renskötselsområdet och väntas också sprida sig till Norge och Sverige, säger Laaksonen.

Rumenifilaria anderson drabbar hjortdjurs lymfsystem.

Renbeteslagen inte oroliga

På föreningen för Finlands renbeteslag, Suomen paliskuntain yhdistys, är man inte ännu orolig över fästingfynden. Enligt ordförande Anne Ollila ger renens päls ett gott skydd mot olika smittor.

- Jag ser det inte som ett särskilt allvarligt hot, eftersom Norges kust redan är ett fästingområde. Jag har inte hört att det skulle ha drabbat renarna nämnvärt. Renen har tät päls, parasiter brukar ha svårt att ta sig igenom pälsen till huden, säger Ollila.

Rättelse 12.9 16:30: Parasiterna i artikeln är inte insekter utan rundmaskar. Rubriken är därför rättad.

Artikeln är en översättning av Kaisa Aikios och Linnea Rasmus artikel Punkkihavaintoja tehty jo Suomen pohjoisinta kolkkaa myöten – Uudet hyönteislajit voivat uhata pohjoisen poronhoitoa för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln