Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vladimir Putin: Åtalade Skripal-angriparna inga brottslingar – ”Jag hoppas de träder fram och berättar allt”

Från 2018
Vladimir Putin under torsdagens presskonferens.
Bild: YURI KOCHETKOV / EPA / All Over Press

Rysslands president Vladimir Putin uppger att myndigheterna har hittat de två männen som åtalas för mordförsöken på Sergej och Julia Skripal i Salisbury i Storbritannien. Brittiska regeringen menar att det är frågan om GRU-officerare som agerade på order från högsta ort.

Rysslands president Vladimir Putin uttalade sig för första gången direkt om de två ryssarna som är åtalade i samband med fallet Skripal.

Under ett tal i Vladivostok sade Putin att de två åtalade inte är några brottslingar.

- Vi vet vem de är, vi har hittat dem.

- Jag hoppas de träder fram självmant och berättar allt. Det skulle vara det bästa för alla. Det finns inget konstigt där, inget brottsligt. Det kan jag försäkra er, sade Putin.

- Vi får se hur det går inom kort.

Ryska myndigheter har tidigare sagt att de inte har någon aning om vem de två männen är, om de är ryska medborgare eller var de befinner sig.

Ryska utrikesministeriet har också anklagat Storbritannien både för att ligga bakom angreppet mot Skripal och för att ha hittat på hela angreppet.

Också en rad andra länder, bland dem Sverige, har pekats ut som skyldiga till angreppet.

Britterna: de åtalade är ryska underrättelseofficerare

Putins version av händelserna går, inte oväntat, stick i stäv med den brittiska.

Den brittiska regeringen har, med stöd från sina och allierades underrättelsetjänster, sagt att männen är officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

De ska ha rest till Storbritannien med ryska pass som hade skrivits ut under antagna namn, misstänker brittiska myndigheter.

Storbritanniens premiärminister Theresa May håller presskonferens i London angående attacken i Syrien.
Bildtext Theresa May har vid flera tillfällen pekat ut den ryska regeringen för att bära skulden för angreppet med kemiska vapen på brittisk mark. May menar att angreppet enbart kunde ha boedrats av någon mycket nära toppen av den ryska statsapparten.

Premiärminister Theresa May sade efter att åtalen hade offentliggjorts att GRU-kopplingen innebar att angreppet mot Skripals hade beordrats på högsta ort.

- GRU är en ytterst disciplinerad organisation med en klar kommandokedja. Det var alltå inte frågan om någon icke-sanktionerad operation.

- Istället är det en operation som måste ha beordrats på högsta nivå inom den ryska statsapparaten, sade May i parlamentet.

Befann sig vid brottsplatsen

De två männen Putin talade om åtalades och efterlystes nyligen av brittiska åklagarmyndigheterna för mordförsöken på den ryska avhopparen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Männen anklagas för att ha förgiftat dem med nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bildtext Kemvapenangreppet föranledde en massiv insats i Salisbury. Arméns experter kallades in för att ta tillvara bevis och försäkra att området var ofarligt.
Bild: EPA-EFE

Männen ska ha sprejat giftet på Skripals dörrhandtag, med en flaska som hade maskerats för att se ut som en parfymflaska.

Myndigheterna publicerade bilder på männen som kartlägger deras rörelser kring brottstidpunkten.

De besökte Salisbury dagen före angreppet och fastnade igen på bild en stund före polisen menar att giftet applicerades på Skripals dörr.

Att det var just Novitjok som användes har bekräftats av Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

Att samma gift också senare krävde ett dödsoffer har också bekräftats.

En kvinna hittade senare giftflaskan och sprejade giftet på sig då hon trodde att det var frågan om parfym.

Hennes man blev akut sjuk, men klarade sig med livet i behåll.

Diskussion om artikeln