Filmskapare som trakasserar ska inte längre få pengar - utredare överraskad av alla osakligheter i branschen
Filmbranschen är full av osakligheter och sexuella trakasserier, det visar docent Jaana Paanetojas stora utredning. Kulturminister Sampo Terho (Blå) lovar nu hårdare tag mot dem som får statliga stöd. Att stöden oftast går till män har ändå inget med saken att göra enligt kulturministern.
När docent Jaana Paanetoja började skrapa på ytan märkte hon fort att filmbranschen dras med större problem än hon kunnat ana.
- Det verkar finnas en uppfattning att konst kan produceras på ett sätt som inte annars godkänns i samhället. Det är naturligtvis en felaktig uppfattning, säger Paanetoja som på onsdagen överlämnade sin utredning till kulturminister Sampo Terho (Blå).
Osakligheter, ojämlik behandling och sexuella trakasserier har förekommit under filminspelningar och provfilmningar, men också i anslutning till bidrag och kontrakt.
- Jag är överraskad av hur utbrett det här är och hur länge det har pågått. Människor har jobbat i en omgivning där åtminstone jag själv inte skulle vilja jobba och de har stått ut utan någon att vända sig till, säger Paanetoja.
Berättelserna i utredningen påminner som de vittnesmål som medierna rapporterat om under hela #metoo-rörelsen. Här är ett exempel.
“Några manliga regissörer måste absolut tränga sig på och granska kvinnliga skådespelare när de byter om. En annan sak är hur minderåriga behandlas. Producenter, fotografer och regissörer utnyttjar unga flickor genom att lova dem roller, de lockar dem med på “provfilmningar” och fester trots att de inte har några som helst intentioner att hjälpa de här tonåringarna i branschen.”
Få bryr sig om arbetslagstiftning
Den största bristen som Paanetoja påtalar är att branschen inte verkar känna till arbetslagstiftning och att arbetsgivarna inte känner till sina skyldigheter.
Hon föreslår nu en rad åtgärder som får stöd av kulturminister Sampo Terho. Det kanske viktigaste är att kräva ansvar av filmproduktioner som lyfter statligt stöd.
- Den snabbaste åtgärden blir nu att tillsammans med branschen utveckla stödsystemet så att man kan kräva och granska att arbetsgivarna lever upp till sina skyldigheter, säger Terho.
Hur det konkret ska gå till är ännu oklart. Enligt Terho ska man bygga
en modell tillsammans med bland andra Finlands filmstiftelse. Han utlovar också utbildning för olika aktörer inom branschen.
Paanetoja föreslår dessutom att man noggrant borde utreda möjligheten att sluta kollektivavtal för att trygga drägliga arbetsvillkor för skådespelarna. Idag saknar skådespelare kollektivavtal.
Hon föreslår också att branschen utarbetar egna etiska regler och grundar att organ för självreglering inom branschen.
#Metoo-kampanjen har redan burit frukt
Bakgrunden till utredningen är #metoo-kampanjen och dess avslöjanden om sexuella trakasserier inom branschen.
I december publicerade till exempel Svenska Yle ett upprop där över tusen kvinnor och ickebinära inom film- och teaterbranschen krävde nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.
Avslöjandena verkar redan ha haft en viss effekt.
- När jag påbörjade min undersökning märkte jag att vissa saker redan förändrats i branchen, säger Paanetoja.
De statliga stöden ges till män. Kulturministern: “Det hör inte hit.”
Riksdagen behandlar som bäst en ny lag om finansiering av filmbranschen. Kvinnor i branschen har krävt att den nya lagen ska främja jämställdhet inom branschen, inte minst när det gäller fördelningen av de offentliga stöden till film.
De senaste åren har tre fjärdedelar av de offentliga stöden gått till manliga filmskapare.
Enligt kulturminister Sampo Terho saknar frågan ändå samband med de sexuella trakasserierna och osakligheterna inom branschen.
- Det hör inte till den här utredningen, det är en skild fråga, säger Terho och avbryter Yles intervju.
Men är det ett problem?
- Det tar jag inte ställning till, det hör inte till dagens ämne, säger Terho och avlägsnar sig.