Glöm maraton- och triatlonutmaningarna – nu är det modern femkamp som gäller!

Om fyra år är det 70 år sen tävlingen om OS-medaljerna i modern femkamp gick i Ahvenisto i Tavastehus. Går allt som planerat firas jubiléet med Masters-VM – med många nyfrälsta utövare i startfältet.
I slutet av augusti samlades en handfull ivriga och målmedvetna kvinnor till sin första femkampsträning någonsin. De flesta kring femtio år gamla och ridkompisar till initiativtagaren Anu Halinen.
– Saskia Halminen sa i något skede att hennes mål är 2022 och jag frågade vad om händer då, berättar Anu, som är den enda av kvinnorna som testat alla femkampsgrenar tidigare.
Då hon fick höra att Finlands Fäkt- och 5-kampsförbund ansökt om att få arrangera Masters-VM i Tavastehus 70-årsjubiléet till ära, blev hon eld och lågor.
– Jag frågade vårt ryttargäng hur de ställer sig till ett sådant fyraårsprojekt, och här är vi nu.
Saskia Halminen, som var den som upplyste Anu Halinen on tävlingen, började själv med modern femkamp som vuxen. Efter OS i London 2012 inledde hon tillsammans med några kompisar ett projekt som på skoj fick namnet “Mot Rio”.
Något OS blev det inte, men bara ett år efter att hon inlett sin femkampskarriär tog hon sin första FM-medalj. Hittills har det blivit två FM- och två NM-medaljer i damklassen. I år har Halminen fyllt trettio och blivit tillräckligt gammal för veterantävlingar.
– Många säger att simning är det svåraste då man är vuxen. Man lär sig nog att simma, men kanske inte att simma fort, berättar Halminen om utmaningar nybörjaren står inför.
– För mig personligen har fäktningen varit svårast, det är på något sätt så mentalt, men också ridningen kan vara svår om man börjar som vuxen. Man förstår att vara rädd, vilket man kanske inte gör då man är barn och sätter sig på en ponny och bara rider iväg. Det finns många utmaningar.
Då Anu Halinens ryttargäng samlas till sin första femkampsträning är det Saskia Halminen och hennes klubbkompis Kalle Nuuja från Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat som leder träningen. Med sig till gymnastiksalen i Sammatin koulu i Lojo har de både laserpistoler, måltavlor och fäktningsutrustning.
– Om gänget hänger med, tror jag nog att vi kan delta åtminstone i fyrkamp nästa år, säger en förväntansfull Halinen.
Tidigast nästa år klarnar det huruvida Tavastehus får arrangera sin jubileumstävling år 2022.
Sportmagasinets var med på den första träningen och sänder ett reportage onsdagen den 12 september kl. 19.00 i Yle Fem samt Arenan. Se reportaget redan nu genom att klicka på artikelns huvudbild.