Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hotellen i Vasa visar upp positiva siffror för juli månad – det stora tacket ska troligtvis U19-EM i fotboll ha

Från 2018
Inledningsparad för U19-EM i fotboll för herrar i Vasa.
Bildtext När U19-EM ordnades i Vasa och Seinäjoki gick en parad från Vasa torg till Sandvikens stadion. Fotbollsmästerskapet fyllde hotellen i Vasa. Arkivbild.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Färre valde att ta in på hotell i juli vad gäller hela landet. I Vasa däremot steg antalet hotellgäster med 7,6 procent jämfört med året innan. Visit Vasas vd Max Jansson säger att orsaken är U19-EM i fotboll.

Nationellt sett var det 2,4 procent färre som övernattade på hotell i juli men ser man på statistiken för Vasa steg det med 7,6 procent.

Det var färre finländare som tog in på hotell i Vasa jämfört med fjolåret men desto mer utlänningar tog in på hotell i Vasa - hela 50 procent fler än ifjol.

- Det var en dundersuccé, bästa juli månaden i Vasa i mannaminne, säger Visit Vasas vd Max Jansson.

Max Jansson under U19-EM.
Bildtext Max Jansson
Bild: YLE/Markus Bergfors

Resultatet: Höga priser

Ser man till beläggningsgraden ligger också där Vasa i toppstriden. Jämfört med hela landet hade Vasahotellen med 80,1 procent den tredje bästa beläggningsgraden i juli.

Men den höga beläggningsgraden i Vasa syns också på priset för en hotellnatt. Medelpriset för en natt på hotell i Vasa i juli var 111 euro, det är det femte högsta medelpriset i landet - dyrare än till exempel Helsingfors och Åbo.

Förklaringen ligger i den höga efterfrågan på hotellrum i Vasa i juli. U-19 EM i fotboll lockade både åskådare och fotbollsspelare till hotellen i Vasa. Samtliga spelare, domare och tränare bodde på hotell i Vasa.

Igen om minst ett par år

Sommarens succésiffror ska Vasaborna inte vänta sig igen nästa år. Jansson säger att det kan ta år innan Vasa kan visa upp lika fin hotellstatistik igen under en sommarmånad.

- Det tar vanligtvis ett par, tre år att locka hit stora evenemang som U-19 EM, säger Jansson.

Också Kvarkens världsnaturarv har besökts av en hel del turister i sommar. I sommar har mer än 20 000 besökt utkikstornet Saltkaret i Svedjehamn i Korsholm.

Diskussion om artikeln