Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facket vässar klorna - Industrifacket och Pro utlyser övertidsförbud

Från 2018
Uppdaterad 12.09.2018 17:57.
Industrifacket
Bild: Lehtikuva

Industrifacket utlyser övertidsförbud i protest mot regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet. Samtidigt har arbetsgivarsidan varnat för stora problem med produktionen.

Övertidsförbudet träder i kraft den 17 september, det vill säga på måndag.

Det här är ett led i fackets beslut från augusti att stegvis vidta omfattande stridsåtgärder med anledning av regeringen Sipiläs planer att försämra uppsägningsskyddet i företag som har färre än 20 anställda.

Då lovade facket att avstå från sina planer såvida regeringen drar tillbaka förslaget. Det skedde inte och därför är stridsåtgärder nu ett faktum, säger Industrifacket i ett pressmeddelande.

Industrifackets ordförande Riku Aalto beskyller den borgerliga regeringen för att den - under hela sin existens - har motarbetat den fackligt anslutna arbetskraften.

Regeringen äventyrar stabiliteten

Åtgärder som försämrar arbetslivet har kommit slag i slag, trots att regeringen i samband med konkurrenskraftsavtalet lovade att det blir ett slut på försämringarna, säger Aalto.

- Det är beklagligt att regeringen äventyrar stabiliteten på arbetsmarknaden bara för att man vill uppfylla några enstaka, hetlevrade arbetsgivares önskemål. På grund av det här måste vi nu ta sådana metoder i bruk som slår hårt mot rejäla arbetsgivare som uppskattar sina anställda.

Industrifacket är Finlands största fackförbund inom industrin. Förbundet har omkring 220 000 medlemmar.

Svetsare svetsar bland rör.
Bild: Mauri Ratilainen / AOP

Också det STTK-anslutna tjänstemannaförbundet Pro går med i övertidsförbudet inom industrin. Pro har 110 000 medlemmar.

I ett pressmeddelande säger Pro att uppluckringen av anställningsskyddet skulle beröra 30 000 Pro-medlemmars arbetsvillkor.

Arbetsgivarna varnar för problem

Teknologiindustrin, Kemiindustrin och Skogsindustrin varnar i ett gemensamt utlåtande för stora problem om facket inte backar från sitt övertidsförbud. Förbudet innebär ett svårt slag för produktionen, säger man.

Det är beklagligt att facket vill stoppa den ekonomiska tillväxten. Företagens orderböcker är fulla, och flera företag lider av arbetskraftsbrist, påpekar industriförbunden.

Det är redan andra gången i år som företagen blir slagträn i politiska tvister. Företagen är oskyldiga offer, heter det i utlåtandet.

Kaikkonen: Strejkvåg inte i landets intresse

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen varnar för att en strejkvåg i höst inte gynnar Finlands intressen.

- Äntligen har vi fått in ekonomin och sysselsättningen i en bättre riktning och det är önskvärt att ingen förstör det, sade Kaikkonen.

Antti Kaikkonen kansanedustaja eduskunta
Bildtext Antti Kaikkonen
Bild: Jouni Immonen / Yle

Olika kompromisser då det gäller uppsägningsskyddet i små företag har förts fram. Kaikkonen tar inte ställning till dem.

Enligt honom måste regeringen gå igenom den respons som har kommit under utlåtanderundan gällande lagförslaget och därefter avgöra vilka möjligheter det finns att göra ändringar.

- Vi väntar på regeringens utvärdering, säger Kaikkonen.

Artikeln är uppdaterad med arbetsgivarnas och Centerns gruppordförande Antti Kaikkonens kommentarer.

Diskussion om artikeln