EU-parlamentet anser att artister och journalister ska få betalt - godkände länkskatt och uppladdningsfilter
Europaparlamentarikerna har med rösterna 438 för och 226 emot godkänt parlamentets position om nya upphovsrättsregler. De nya reglerna ska tvinga Google, Facebook och andra teknikjättar att dela med sig av sina inkomster med europeiska upphovsmän.
EU-parlamentet skriver i ett pressmeddelande att många av de ändringar som parlamentet gjorde i EU-kommissionens ursprungliga förslag syftar till att garantera att bland annat musiker och manusförfattare ska få betalt för sitt arbete när det används av plattformar som Youtube och Facebook eller av nyhetssidor som Google Nyheter.
Föredraganden i ärendet kristdemokraten Axel Voss är glad över att parlamentet fattat det här beslutet trots en stark lobbykampanj från internetjättar.
- Det var varit en mycket upphettad debatt om det här direktivet och jag tycker att parlamentet har lyssnat noggrant på de farhågor som har ställts. Vi har tagit oss an de frågor som väckts om innovation genom att undanta små och mikroplattformar från reglerna, sade Voss.
Mikroplattformar och små plattformar undantas i ett försök att uppmuntra innovationer och uppstartsföretag. Onlineuppslagsverk som Wikipedia, och Github som är en plattform för programvaruutvecklingsprojekt omfattas inte heller av de nya reglerna.
Parlamentet anser att internetplattformar ska betala ersättningar, inte bara till utgivarna, utan också till journalister.
Parlamentet skriver att det även i framtiden kommer att vara tillåtet att dela länkar till artiklar i kombination med enskilda ord som beskriver artiklarna.
Parlamentet kommer härnäst att förhandla med EU-ländernas regeringar om den slutgiltiga upphovsrättslagen.
Teosto berömmer beslutet
Den finländska upphovsrättsorganisationen Teosto är nöjd med parlamentets ståndpunkt som enligt Teosto berör internetjättar. (På finska)
Teosto framhåller att memer inte kommer inte att förbjudas och att små och icke kommersiella plattformar inte berörs av de nya reglerna.
Europaparlamentarikern Julia Reda anser däremot att parlamentets ståndpunkt är ett hårt slag mot ett fritt och öppet internet i och med att parlamentet håller fast vid de automatiska uppladdningsfiltren och länkskatten.
Föreningen Edima som omfattar internetjättarna Facebook och Google säger att EU-parlamentet med sitt beslut stöder internetfilter till förmån för storföretag inom musik- och förlagsbranschen.
Reuters, AP, Europaparlamentet