Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet vill straffa Ungerns Viktor Orbán – röstade för att ta i bruk artikel 7 för första gången i unionens historia

Från 2018
Uppdaterad 12.09.2018 17:34.
Ungerns premiärminister Viktor Orban reagerar.  Han har fört sin vänsterhand till pannan och blundar.
Bildtext Parlamentet gick längre än någonsin tidigare för att straffa ett medlemsland för brott mot unionens grundprinciper då de röstade för att ta till artikel sju mot Viktor Orbans politik.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

EU kan för första gången gå in för att straffa ett medlemsland för att bryta mot unionens principer om demokrati och lagstyre. EU-parlamentet röstade för att aktivera artikel 7 i unionens grundfördrag mot Ungern, men beslutet måste ännu godkännas av det oeniga Europeiska rådet.

Artikel 7 innebär att ett medlemsland som anses bryta mot unionens grundprinciper om demokrati och lagstyre kan beläggas med en rad sanktioner, bland annat indragen rösträtt i Europeiska rådet.

Parlamentet godkände åtgärderna med stor majoritet, 448 röster för mot 197 emot och 48 blanka röster.

En betydande del av ledamöterna ur Ungerns regeringsparti Fidesz politiska block i Europaparlamentet, EPP, röstade för förslaget.

EPP ska inom kort bestämma om de också utesluter Fidesz ur blocket.

Allvarligt men nödvändigt

En av de EPP-ledamöter som röstade för artikel sju, och alltså emot blockets ungerska medlem Fidesz, var svenska Moderaternas Gunnar Hökmark.

- Det här är ett allvarligt beslut som innebär allvarliga steg som riskerar att skapa problem, men som likväl var nödvändigt, sade Hökmark till Svenska Yle.

- Jag hör inte till dem som applåderade med glädje men det var nödvändigt för att det sänder en signal till Ungern, men också till regeringarna i Rumänien och Polen där vi ser motsvarande problem.

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark.
Bildtext Ett allvarligt beslut, men ett beslut som var nödvändigt, säger Gunnar Hökmark om dagens omröstning.
Bild: EPA/CUGNOT MATHIEU

Hökmark förhåller sig tveksamt till att så många applåderade och verkade fira omröstningsresultatet.

- Det är inget jag känner glädje över, att man tyvärr måste rösta för sanktioner mot ett land, sade Hökmark.

- Men regeringen Orbán har agerat, talat och lagstiftat på ett sätt som gör det nödvändigt att klargöra att man har gått över gränsen.

Också flera finska ledamöter ser beslutet som en viktig signal till andra medlemsländer vars politiska riktning anses vara problematisk.

- Det är ett historiskt beslut, det är första gången, och jag tycker att det är bra att parlamentet har tagit initiativ för hela EU grundar sig på de här principerna och värdena som starkt betonar rättsstaten, sade
De grönas Heidi Hautala.

- Det här är en viktig varning också för Polen och en viktig varning också vad gäller det som pågår nu i Rumänien. Vi har problem med alla de här länderna och av den orsaken var det mycket viktigt att vi tog ett klart, övertygande beslut i den här frågan, sade SFP:s Nils Torvalds.

Urholkar demokratin och det fria ordet

Listan på de brott mot EU:s principer Ungern anses ha gjort sig skyldig till under premiärminister Viktor Orbáns och Fidesz styre är lång.

Orbán anklagas för att ha begränsat det fria ordet, för att ha skadat rättsväsendets oberoende, för korruption, för att ha begränsat den akademiska friheten i landet och för att ha urholkat minoriteters mänskliga rättigheter.

EU:s olika höjdare och instanser har vid upprepade tillfällen klagat på Orbáns allt kraftigare auktoritära tendenser, men inte omsatt kritiken i handling.

Kolleger applåderar åt Europaparlamentarikern Judith Sargentini efter omröstningen om att ta i bruk artikel sju mot Ungern.
Bildtext Judith Sargentini fick ta emot applåder av sina kolleger efter omröstningen.

En av upphovspersonerna till den rapport som ligger som grund för omröstningen, EU-parlamentsledamoten Judith Sargentini, skrev att det den tid då det räckte med att bara varna Orbán är över.

- Regeringen Orbán utgör med sin nuvarande politik ett allvarligt och systematiskt hot mot demokratin, lagstyret och de grundläggande rättigheterna i Ungern.

- Vi måste försvara ungrarna, då deras rättigheter undermineras av landets regering, skrev Sargentini.

Läste lusen av Orbán

En lång rad parlamentariker läste på tisdag lusen av Orbán då han besökte parlamentet inför omröstningen om de första konkreta åtgärderna.

Den tyska EPP-ledaren och kandidaten till kommissionens ordförandepost Manfred Weber hörde till de kritiska rösterna trots att han tidigare har tagit stöd av Orbáns partikamrater.

- Ett samhälle där medborgarorganisationer och regeringskritiker måste vara rädda och förhindras från att verka är inte i linje med EPP:s principer, sade Weber då han meddelade att han röstar för artikel sju-processen.

Liberal Aldes ledare Guy Verhofstadt kallade Orbáns politik för ett existentiellt hot mot EU.

- Orbán är det frö ur vilket slutet på vårt europeiska fredsprojekt kan gro, sade han efter en lång svada mot Orbán.

Orbán slog tillbaka och kallade omröstningen firentlig mot kristendomen, ett slag i ansiktet på Ungern och en förolämpning mot hela det ungerska folket.

Han anklagade också sina kamrater i EPP-blocket för att vara svaga och för att dansa efter kommunisternas och liberalernas pipa.

Osannolikt att Ungerns rösträtt dras in

Det anses långt ifrån givet att Ungern verkligen utsätts för sanktioner, trots parlamentets beslut.

Orsaken är att sanktioner ännu måste godkännas enhälligt av Europeiska rådet.

Polen, som också är föremål för en artikel sju-process, har ingått en inofficiell pakt med Ungern, en pakt som många i Bryssel kallar den oheliga alliansen.

Ländernas regeringar har lovat att skydda varandra från sanktioner som indragen rösträtt, vilket så gott som utesluter att några konkreta straff blir av.

Diskussion om artikeln