Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s utredare slår fast: Syriska regimen använde kemvapen och urskiljningslöst våld mot civila – ”olycksbådande” inför offensiven i Idlib

Från 2018
Sergio Pinheiro, ordförande för FN:s oberoende utredningskommission för Syrien.
Bildtext Paulo Pinheiro, ordförande för utredningskommissionen för Syrien, är djupt orolig för vad en offensiv i idlib kan innebära då hans utredare har dokumenterat så många krigsbrott under regimens tidigare angrepp i år.
Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Syriska regimen använde förbjudna kemiska vapen vid åtminstone tre tillfällen i år och begick en rad andra krigsbrott, slår FN-utredare fast. De utbredda krigsbrotten är olycksbådande inför offensiven regimen förbereder mot Idlibprovinsen, menar utredarna.

Den syriska regimen använde kemiska vapen, närmare bestämt klorgas, under angreppen mot den belägrade förorten Douma i östra Ghouta i januari och februari i år, slår en ny FN-utredning fast.

FN-utredare som har undersök angreppen, och en rad andra misstänkta krigsbrott i Syrien i år, menar att bevisen entydigt visar att den syriska regimen använde klorgas under två angrepp mot Douma.

- För att återta östra Ghouta i april använde den syriska regeringens styrkor sig vid otaliga angrepp av urskiljningslöst våld i tätt bebodda områden, angrepp som också innefattar bruket av förbjudna kemiska vapen, skriver utredarna.

Syriska regeringssoldater hjälpte civila med att lyfta deras ägodelar i bussar som tar dem norrut, till Idlib
Bildtext Rebellerna och tusentals civila evakuerades ur Douma i östra Ghouta under en överenskommelse som slöts kort efter ett tredje kemvapenangrepp mot staden, som regimen också anklagas för.
Bild: EPA-EFE/SANA HANDOUT

- Det är kommissionens slutsats att regeringsstyrkorna och miliser som lyder under regeringen gjorde sig skyldiga till krigsbrott, då de använde förbjudna vapen och använde urskiljningslöst våld, sade Paulo Pinheiro, ordförande för FN:s oberoende utredningskommission för Syrien..

I rapporten bekräftas också att regimen har använt kemiska vapen i Idlibprovinsen.

Att kommissionen slår fast att kemvapenangreppen utfördes av regimen innebär att 33 angrepp med kemiska vapen under krigets lopp nu har tillskrivits regimen.

Ytterligare sex angrepp har inte entydigt kunnat knytas till någon part, men misstänks ha utförts antingen av regimen eller terrorgruppen IS.

Tre miljoner civila hotas i Idlib

Efter att ha presenterat sin rapport larmade utredarna om vad slutsatserna innebär för de civila i Idlib.

De utbredda krigsbrotten är olycksbådande för invånarna i den sista delvis rebellkontrollerade provinsen i Syrien.

Regimen har samlat allt större styrkor vid fronten och har tillsammans med Ryssland trappat upp sina bombningar i området.

- Idlib får inte bli scen för nästa massaker, den sista massakern i Syrien och sunt förnuft måste nu utgå som segrare i det här läget, sade kommissionens medlem Hanny Megally.

- Civilbefolkningen får inte göras till gisslan i en kamp mot terrorgrupper.

På flykt från Idlib i Syrien
Bildtext Många flyktingar lever under svåra förhållanden i Idlib och är speciellt utsatta om en storoffensiv sätter igång, varnar utredarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Megally hänvisade till rapporter om att kring 10 000 jihadister allierade med al-Qaida befinner sig i provinsen, vid sidan om tiotusentals andra rebeller och nästan 3 miljoner civila.

- Ni bekämpar 10 000 väpnade personer, terrorister, och de tre miljoner civila i området kommer att få betala för den kampen, sade Pinheiro.

- Vi har inget emot att bekämpa terrorister men något måste göras för att skydda de här tre miljonerna, av vilka en miljon är barn, och deras rättigheter.

- Alla andra katastrofer under det här kriget kommer att blekna i jämförelse med vad som hotar hända i Idlib, sade Pinheiro.

Fler drivits på flykt undan krigsbrott

Många av invånarna i Idlib har redan tvingats fly åtminstone en gång under konflikten.

Bland dem finns också många som har flytt undan regimens angrepp då den återtog kontrollen över flera rebellområden.

Angreppen har tvingat fler människor på flykt i år än under någon någon annan lika lång period av det syriska inbördeskriget.

Enligt utredarna har en miljon människor flytt undan striderna i Syrien i år, ofta på grund av att striderna har förts på ett sätt som inte har försökt skona civila.

Enligt kommissionens rapport har största delen av striderna i år betecknats av krigsbrott, urskiljningslösa angrepp, bombningar av skyddade objekt som sjukhus och kliniker, tvångsförflyttning och plundring.

Pro-turkiska trupper firar i Afrin efter att en kurdisk staty dragits omkull.
Bildtext Rebellerna som angrep Afrin med turkiskt stöd anklagas för en rad krigsbrott, bland annat plundring, våld mot civila och mord. Också Turkiet anklagas för urskiljningslöshet i sina bombningar.
Bild: EPA-EFE/AREF TAMMAWI

Också angreppet i kurdiska Afrin som utfördes av rebeller som stöds av Turkiet, tillsammans med den turkiska armén var scen för krigsbrott.

Turkiska plan bombade både ett sjukhus och bostadsområden, medan de rebeller landet stöder plundrade egendom och begick våldsbrott mot civila efter att de hade intagit Afrin.

- Det är helt oförsvarligt att ingen part i den här konflikten har hållit sig till sina plikter gällande de civila som har tvingats fly på grund militära operationer, sade Pinheiro.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln