Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liten strimma hopp kvar för Honka i Champions League – Adelina Engman öppnade målkontot i Chelsea

Från 2018
Saara Lappalainen i nickduell.
Bildtext Saara Lappalainen gulsvarta Honka blev nollade.
Bild: Lehtikuva

FC Honkas hopp om att göra finländsk fotbollshistoria fick en törn på onsdagskvällen då laget förlorade mot FC Zürich. Champions League-sextondelsskedet började betydligt bättre för Adelina Engman som nätade i Chelseas kross.

Inget finländskt fotbollslag har tagit sig in bland de 16 främsta i Champions League. För att FC Honka ska bli det första krävs en upphämtning i Schweiz om två veckor.

Honka förlorade det första delmötet i sextondelsfinalen mot FC Zürich med 0–1 i Helsingfors. Matchen spelades på Tölö fotbollsstadion i och med att Honkas hemmaarena i Esbo inte uppfyller det europeiska fotbollsförbundet Uefas krav.

Matchens enda mål kom i den 60:e minuten, när Martina Moser nickade in Barla Deplazes inlägg vid den bortre stolpen.

”Matchparet verkligen inte över”

Honka, som ligger fyra i den inhemska ligan för tillfället, skapade en del chanser framför allt i andra halvlek, men Zürich och målvakten Elvira Herzog höll tätt.

Paula Myllyoja i andra ändan fick svettas då gästerna pressade på under den inledande halvtimmen. Bland annat hade Honka fem hörnor emot sig under den första kvarten.

Zürich fick in bollen i Honkas bur en första gång fem minuter in på andra halvlek, men domaren såg en regelvidrighet och dömde frispark för Honka.

Anna Vlasoff i närkamp.
Bildtext Anna Vlasoff slet för två i försvaret.
Bild: Lehtikuva

– Synd att vi släppte det där ena målet, men matchparet är verkligen inte över ännu. Nu vet vi att vi har chansen. Vi litar på oss själva, har ett tätt försvar och kommer inte att ge dem enkla mål, säger lagkaptenen Anna Auvinen till STT.

Retur på bortaplan

Zürich, som inlett den schweiziska ligan med två segrar, har flera gånger spelat kvartsfinal i Champions League. Förra säsongen tog det ändå stopp just i detta skede.

Honka avancerade till sextondelsfinal tack vare en andra plats i en kvalgrupp med litauiskt, bulgariskt och färöiskt motstånd. Etta i gruppen var litauiska Gintra, som besegrade Zürich i CL-sextondelen förra säsongen. Kvalmatchen mellan Honka och Gintra i augusti slutade oavgjord.

Returmötet mellan Honka och Zürich går av stapeln på schweizisk mark den 27 september.

Adelina Engman målskytt

Sverige har två deltagare i detta skede av Champions League. Linköpings FC, som i fjol spelade kvartsfinal, och FC Rosengård, vars färd tog slut i åttondel.

Linköping mosade i kväll ukrainska Kharkiv med 6–1 tack vare bland annat dubbla fullträffar av Frida Maanum och Marie-Yasmine Alidou D'Anjou, medan Rosengård hade det avsevärt jobbigare i Ryssland.

Rosengård fick hål på Ryazan först alldeles på slutet. Stjärnanfallaren Caroline Segers nick i sista minuten skallades in i egen bur av hemmalagets Anna Belomytseva och Rosengård vann med 1–0.

Chelsea säkrade liksom Linköping i praktiken sin kvartsfinalplats redan i det första mötet. Förra årets CL-semifinalist krossade Sarajevo på bortaplan med 5–0 – och slutsiffrorna spikades av Adelina Engman.

Engman gjorde sin fjärde match för Londonklubben och lyckades nu för första gången med målskyttet. Den finländska landslagsdamen sprang in i boxen och avslutade distinkt i den 89:e minuten. Engman spelade fulla minuter på vänsterkanten.

Av finländarna nätade också Iina Salmi, som gjorde det första målet i Ajax 2–0-seger över Sparta Prag hemma i Amsterdam. Salmi flyttade till Ajax i juli och hade redan hunnit öppna CL-målkontot för den holländska klubben under en kvalturnering i augusti.

Diskussion om artikeln