Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ny spelare gör Yle Arenan lättare att använda i din webbläsare

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 14:56.
En skärmdump av Yle Arenan i webbläsare

Du som använder Arenan på adressen arenan.yle.fi i din webbläsare har kanske märkt att spelaren ser lite annorlunda ut.

Den nya spelaren som används för att spela upp en video eller ett audioinnehåll har en del nya egenskaper som gör det lättare att använda Yle Arenan i webbläsare.

En av nyheterna är att det nu är lättare för dig att dela ett innehåll från arenan.yle.fi på sociala medier. Du kan dela audio- och videoinnehåll på Facebook, Twitter, Linkedin och Google via en knapptryckning. Inom kort fungerar det att dela innehåll också på Whatsapp och per e-post.

Nytt är också att du kan välja exakt från vilket ställe i ett program du vill dela innehållet, till exempel från exakt den plats där tränaren Ville Peltonen berättar om målsättningarna för säsongen i Sportmagasinet eller där Aktuellt 17 kommer in på ett intressant ämne.

Flera olika textningsalternativ

De olika textningsalternativen har också förnyats. För de program som sänds på Yle Fem får du bland annat in svensk programtextning. Du väljer dem via pratbubblan nere till höger i spelaren.

Genom att klicka på kugghjulet i rutan får du fram möjligheten att justera bildkvaliteten på Arenan. En video visas automatiskt i den kvalitet som är bästa möjliga med tanke på din nätuppkoppling, men du kan justera det här. Bästa möjliga kvalitet är 1080p. De olika alternativen uppdateras och fungerar inte ännu optimalt.

En nyhet är att du kan välja hur snabbt du spelar upp ett klipp. Du kan spela upp klippet med halv, dubbel eller fyrfaldig hastighet. Också den här egenskapen hittas via kugghjulet i rutan.

Barnsjukdomar åtgärdas under hösten

Tyvärr stöder den nya playern tillsvidare inte Chromecast. Leverantören har lovat oss att det här ska fås i skick under hösten. Chromecast fungerar utmärkt tillsammans med de Arenanappar som finns för mobiler och pekplattor.

En annan egenskap vi fortfarande väntar på är möjligheten att välja storlek på textningen.

Andra uppdateringar som är på gång är stöd för 360-video och möjligheten att snabbspola audio.

Vi berättar om de här nya möjligheterna så fort vi har tekniken på plats.

Artikeln baserar sig på Uusi soitin helpottaa Areenan käyttöä skriven av Kari Haakana.

Texten uppdaterades 13.9 kl. 14.55 med information om att möjligheten att välja bildkvalitet inte fungerar som den ska.

På andra språk

Diskussion om artikeln