Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antidopningsbyrå startar utredning efter intervju i rysk media – VM-stjärnans pappa hävdar att han är felciterad

Från 2018
Denis Tjerysjev firar 1–0-målet i VM-kvartsfinalen mot Kroatien.
Bildtext Denis Tjerysjev firar 1–0-målet i VM-kvartsfinalen mot Kroatien.
Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press

Denis Tjerysjev gjorde stor succé i fotbolls-VM på hemmaplan då han med sina fyra mål tog Ryssland till kvartsfinal. I en intervju i rysk media har pappa Dmitri Tjerysjev uppgett att Denis använde sig av tillväxthormon sommaren 2017. Denis menar att han har rent samvete, medan pappan yrkar på att han har blivit felciterad. Spanska antidopningsbyrån vill nu ta en närmare titt på fallet.

Spanska antidopningsbyrån AEPSAD meddelade på onsdagen att den inleder en utredning om Denis Tjerysjev kan ha gjort sig skyldig till ett dopningsbrott.

Rysk media som har intervjuat pappan Dmitri Tjerysjev gick ut med uppgifter om att han skulle ha sagt att Denis använde sig av tillväxthormon i juni 2017 då han representerade den spanska klubben Villarreal.

Utan undantagstillstånd är det otillåtet att bruka tillväxthormon och användning kan resultera i avstängning i upp till fyra år.

Rysk VM-hjälte

Pappan har menat att han har blivit felciterad, medan fotbollsspelaren själv har konstaterat att han har rent samvete.

– Jag har agerat ärligt, så jag tror inte att det ska vara några problem, sade Denis Tjerysjev till ryska Sport-Express.

En talesman för den spanska antidopningsbyrån sade att det är för tidigt att dra slutsatser.

– En utredning har inletts för att få mer information.

Denis Tjerysjev under en presskonferens.
Bildtext För en månad sedan presenterades Tjerysjev av Valencia.
Bild: EPA-EFE/MANUEL BRUQUE

Dmitri Tjerysjev var själv fotbollsproffs och landslagsspelare och flyttade till Spanien 1996. Denis var då fem år och har sedan dess spelat fotboll i Spanien. I augusti blev han uthyrd från Villarreal till Valencia.

I fotbolls-VM på hemmaplan gjorde Tjerysjev hela fyra mål och delade på andraplatsen i skytteligan tillsammans med fyra andra spelare. Ryssland gick överraskande till kvartsfinal där laget åkte ut på straffar mot VM-finalisten Kroatien.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln