Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Min son kunde ha dött” – Carunas nedgrävda starkströmskablar ligger inte tillräckligt djupt

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 11:15.
Anders Abrahamsson på knä, han synar traktorplogen som drog av elkabeln.
Bildtext Anders Abrahamsson synar djupkultivatorn som drog av elkabeln för en vecka sedan.
Bild: Amanda Vikman/YLE

En vanlig eftermiddag när Greger Abrahamsson utförde vanligt åkerarbete med sin djupkultivator började han plötsligt se gulklädda elektriker som letade efter ett elfel på deras åkrar.

Det visade sig att traktorns plogblad hade kommit åt en kraftig starkströmskabel som inte hade varit djupare nergrävd än cirka 30 cm i Abrahamssons åker. Kablarna borde ha legat på närmare en meters djup då det var frågan om åkermark.

Vanligtvis brukar Gregers son Anders Abrahamsson köra traktorn och ha sin egen son med sig i hytten. Om traktorn hade fått kortslutning av elchocken och de hade hoppat ut hade det kunnat sluta i tragedi.

- Blodet isade sig när jag insåg att han kunde ha dött. Och det isande blodet började koka när man inte tog mina bekymmer på allvar vid Caruna då jag ringde, säger han.

En elkabel som grävts fram på åkermark. Bredvid kabeln ett spadblad som visar att den inte ligger mycket djupare än spadens djup.
Bildtext Det är tydligt att kabeln inte lågt på ett säkert djup på Abrahamssons åker.
Bild: Annan

Till en början nekade man vid Caruna till att kabeln hade legat på fel djup, men efter åtskilliga samtal gick man med på att den hade grävts för grunt. På bilden syns att det inte var frågan om mycket mer än på ett spadtags djup.

- Äntligen har de lovat att komma ut i rask takt för att göra nya kontrollmätningar, säger han.

Det var en kraftströmskabel som hade gått av och den orsakade strömavbrott i byarna Brokärr och Mattkärr nära Abrahamssons gård.

"Ska någon behöva dö?"

Det är ett enormt arbete som elöverföringsbolaget Caruna håller på med då luftkablarna grävs ner och strömföringskapaciteten uppgraderas. Men mycket tyder på att det här arbetet har utförts slarvigt.

I en sluten diskussionsgrupp på facebook började det rulla in en hel del kommentarer efter att bilderna på den för ytligt grävda kabeln delats där.

- En person berättade att hans granne skulle sätta upp stolpar för en ny beteshage och slog jordspettet rakt i en kabel. Det lär ha varit en rejäl smäll men han överlevde, berättar Abrahamsson.

Kommentarer på finska om ytligt grävda kablar tagna från en facebookgrupp.
Bildtext Kommentarer som dykt upp på facebookgruppen för jordbrukare. Bland dem en person vars granne ska ha slagit ett vanligt järspett i en kabel och fått en stöt.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Både Abrahamsson, hans far och många i diskussionsgruppen frågar sig samma sak – ska någon behöva dö innan Caruna gör något åt saken?

Caruna visste om kabelns djup men inget gjordes

Som säkert många har kunnat följa med längs med vägarna grävs de luftburna elkablarna ner i marken just nu. Efter nedgrävningarna görs kontrollmätningar på kablarnas läge och djup.

Kabeln i Abrahamssons åker grävdes ner för två år sedan.

Under en besiktning framkom det enligt Jörgen Dahlqvist, ingenjör vid Caruna, att kabeln på Abrahamssons gård hade legat för grunt.

- Varför inget har gjorts åt kabeln tidigare vet jag inte, men vi kommer nu att noga gå igenom ärendet och föra interna diskussioner om hur det har kunnat ske, säger han.

En gammal lyktstolpe.
Bildtext En stor del av luftkablarna håller på att grävas ner runt omkring i Finland.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Mätningarna visar olika resultat

Enligt Caruna skulle mätningarna ha visat att kabeln låg på 50 centimeters djup, men på plats mätte man ungefär 35 centimeter. Inte heller på frågan varför den siffran kastar finns ett säkert svar.

- Om mätningen görs på 10 meters mellanrum så kan det ju kasta en del, om en mätning på plats och ställe visar 35 centimeter så stämmer säkert det, säger Dahlqvist.

Jörgen Dahlqvist säger att han inte känner till vare sig dödsfall eller personskador på grund av söndriga elkablar.

- I praktiken söker felströmmen det minsta motståndet och går via redskapet av metall ner i jorden, säger han.

Några exakta uppgifter om hur ofta det dyker upp fall där nedgrävda kablar legat för grunt har Dahlqvist inte.

- Nog vet jag att det har dykt upp sådana här fall men exakt hur många det gäller i hela Finland har jag inga uppgifter om.

Diskussion om artikeln