Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damfinalens händelser rör fortfarande upp känslorna – tennisdomarna är irriterade över bristfällig uppbackning

Från 2018
Serena Williams är förbannad på domaren Carlos Ramos.
Bildtext Serena Williams och domaren Carlos Ramos drog inte jämnt under lördagens final.
Bild: EPA-EFE/JASON SZENES

Lördagens dispyt mellan tennisstjärnan Serena Williams och domaren Carlos Ramos i US Open fortsätter att skapa rubriker. Åsikterna har gått isär huruvida Carlos agerade korrekt då han straffade Williams. Tennisdomarna upplever att de inte har fått tillräcklig uppbackning av det internationella tennisförbundet ITF.

Naomi Osaka besegrade i lördags Williams med 2–0 i grand slam-finalen men en stor del av snacket efter matchen kom att handla om Williams beteende och Carlos domarbeslut.

Williams varnades, fick poängavdrag och förlorade slutligen ett game efter ett domarbeslut i matchen där känslorna gick heta. Efter matchen tilldelades Williams ett bötesstraff på 17 000 dollar.

Damförbundet WTA och det amerikanska tennisförbundet USTA visade offentligt sin frustration över domsluten. Kritiken mot domararbetet byggde till stora delar på åsikter om att herrspelare inte skulle behandlas lika tufft som damspelare då de bryter mot reglerna.

Domarna vill ha stöd

Det internationella tennisförbundets ITF:s reaktion och försvar av Carlos lät i sin tur vänta på sig – något som gjorde domarna upprörda, eftersom de upplever att ingen står upp för dem.

En del av kritiken från domarhåll bygger även på att de inte har rätt att uttala sig i media om matcher som de dömer, vilket gör det svårt att försvara sig.

Enligt engelska The Times ska domarna ha övervägt att bojkotta Williams matcher tills hon bett om ursäkt för sitt beteende. Dessutom ska domarna överväga att gå samman och skapa ett förbund för att stärka sin röst.

Ramos tillbaka i domarstolen

Under veckoslutet ska Ramos döma i Davis Cup-semifinalen mellan Kroatien och USA. Han har utsetts till domare redan för en månad sedan och ITF har försäkrat sig om att Carlos är redo att döma.

– Carlos är rutinerad och respekteras av vårt lag, sade USA:s lagkapten Jim Courier till New York Times.

Ramos har efter finalen undvikt sociala medier och försökt att snarast läsa balanserade artiklar i ämnet.

– Jag är okej sett till omständigheterna, sade Ramos till portugisisk media enligt nyhetsbyrån AP.

Källor: AP, New York Times, The Guardian, The Times, Washington Post

Diskussion om artikeln