Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strid hotar mellan Italien och Österrike – regeringen i Wien vill ge italienska medborgare österrikiska pass

Från 2018
Sebastian Kurz och Arno Kompatscher.
Bildtext Sebastian Kurz välkomnar Arno Kompatscher.
Bild: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Mellan grannländerna Österrike och Italien håller ett politiskt bråk på att blossa upp. Bakom grälet står den österrikiska regeringens planer på att börja utrusta italienska medborgare med österrikiska pass.

Det handlar om den autonoma provinsen Bozen – Südtirol eller Alto Adige som den heter på italienska.

Fram till slutet av första världskriget hörde det nuvarande norditalienska området till den dåvarande dubbelmonarkin Österrike-Ungern och än idag är omkring 70 procent av invånarna tyskspråkiga, med mer eller mindre starka band till Österrike.

Det är de här nästan 350 000 mänskorna regeringen i Wien nu vill erbjuda dubbelt medborgarskap och österrikiska pass.

Hur långt den österrikiska högerregeringen under förbundskansler Sebastian Kurz egentligen har kommit i sina planer är i det här skedet fortfararande lite oklart.

Enligt österrikiska tidningsuppgifter skulle ett lagförslag stå så gott som färdigt, något som regeringen ändå förnekar.

”Österrike förorsakar splittring”

Men i Rom väcker planerna i vilket fall som helst bestörtning. Från det italienska utrikesministeriet heter det att initiativet kan leda till oro i provinsen.

I synnerhet som ordförandeland i EU borde Österrike nu koncentrera sig på att nå enighet länder emellan i stället för att späda på splittring och konflikter, slår utrikesministeriet i Rom vidare fast.

Där som en striktare flyktingpolitik har fört regeringarna i Rom och Wien närmare varandra har frågan om Sydtyrolen nu en viss sprängkraft.

Det sydtyrolska hembygdsförbundet tackar Österrike för att ha satt igång diskussionen om dubbelt medborgarskap.
Bildtext Det sydtyrolska hembygdsförbundet tackar Österrike för att ha satt igång diskussionen om dubbelt medborgarskap.
Bild: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Förbundskansler Kurz har visserligen tidigare sagt att man vill förverkliga planerna i samarbete med Rom, men i hans regering sitter samtidigt högerpopulister som sedan länge eftersträvar starkare bindningar mellan Sydtyrolen och Österrike.

Det är på det österrikiska frihetspartiet FPÖ:s initiativ som planerna på ett dubbelmedborgarskap har tagits med i regeringsprogrammet.

Välmående autonom provins

I Italien har den sydtyrolska provinsen en långtgående autonomi där Österrike har fungerat som en garantimakt för att avtalen följs.

I slutet av 1950-talet försökte en separatiströrelse, bland annat genom bombattentat få till stånd en splittring med Italien.

Också i det nuvarande sydtyrolska parlamentet sitter partier som arbetar för en återförening med Österrike.

Där separatismen på 50- och 60-talen åtminstone delvis byggde på politiskt och ekonomiskt utanförskap har Sydtyrolen idag alltså stor självbestämmanderätt och provinsen är dessutom en av de rikaste och mest välmående i landet.

I grannprovinsen Trentino/Trient har den tyskspråkiga minoriteten också uttryckt förhoppningar om dubbelmedborgarskap ifall av att den österrikiska regeringens planer någon dag blir verklighet.

Diskussion om artikeln