Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två ryssar som misstänks för mordförsöket i Salisbury medger att de var i staden - men endast som turister

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 18:46.
De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury
Bildtext De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT

Två ryska män som anklagas för nervgiftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, förnekar att de hade något att göra med det misslyckade mordförsöket.

Ruslan Boshirov och Alexander Petrov som intervjuades av den ryska tv-kanalen RT, medgav att de besökte staden Salisbury då mordförsöket begicks, men de hävdar att de var där endast som turister.

De hävdade att de inte visste var Skripal och hans dotter bodde och att de besökte Salisbury eftersom vänner hade föreslagit att de besöker "den underbara staden" som de uttryckte det.

De hävdade också att de särskilt ville besöka den berömda katedralen i Salisbury.

- Våra vänner har en längre tid föreslagit att vi besöker denna underbara stad, konstaterade Alexander Petrov.

De hävdade också att de stannade en kort tid i staden eftersom vädret var så dåligt.

- Vi åkte dit för att se Stonehenge och Old Sarum (den äldsta bosättningen i Salisbury) men vi kunde inte göra det för att det fanns gyttja överallt, sade Petrov.

spioner, skripal
Bildtext Ruslan Boshirov och Alexander Petrov hävdar att de stannade en kort tid i Salisbury eftersom vädret var så dåligt
Bild: AFP / Lehtikuva

Giftet i parfymflaska?

Männen hade alltså samma namn som de män som brittiska åklagare har utpekat som misstänkta, det vill säga Ruslan Boshirov and Alexander Petrov

Männen bekräftade i intervjun att det var deras riktiga namn trots att åklagarna som väckte mordåtalen, har sagt att namnen antagligen var falska men att de ryska pass som de reste med var äkta.

Åklagarna hävdade också att nervgiftet Novitjok som användes i mordförsöket hade gömts i en parfymflaska, men det förnekades av männen.

- Är det enfaldigt för män att bära med sig kvinnlig parfym, undrade Boshirov i intervjun.

- Tullen kontrollerar allt, de skulle ställa frågor om varför män har parfym i sitt bagage. Vi hade det inte, konstaterade Boshirov

Britterna kommer inte att begära att de utlämnas eftersom rysk lag inte tillåter utlämning av ryska medborgare.

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Bildtext Brittiska åklagare namngav de misstänkta som Ruslan Borishov och Alexander Petrov, som på torsdagen intervjuades av tv-kanalen RT
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE /

Samma män som på övervakningskameror.

Männen såg också ut som de män som fastnade på övervakningskameror i Salisbury i mars, då Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa i en park i Salisbury.

Fadern och dottern togs till ett lokalt sjukhus där man slog fast att de hade förgiftats med Novitjok, som i tiderna utvecklades och tillverkades i Sovjetunionen.

Brittiska åklagare samt premiärminister Theresa May sade förra veckan att Boshirov och Petrov var spioner som försökte mörda Sergej Skripal på order från Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

May sade i ett tal inför parlamentet att GRU inte gav ordern på eget bevåg utan att direktiven för giftattacken kom "från den högsta statsledningen."

Ryssland har konsekvent förnekat all inblandning och president Vladimir Putin sade den här veckan att han hoppas att de misstänkta talar ut offentligt, för att bevisa sin oskuld.

Diskussion om artikeln