Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska socialdemokrater vill ha spionchef sparkad – regeringssamarbetet hotat

Från 2018
Hans-Gerog Maassen
Bildtext Hans-Georg Maassen
Bild: EPA-EFE

I Tyskland håller striden kring landets högste spionchef på att spetsa till sig. Socialdemokraterna kräver nu att förbundskansler Angela Merkel avskedar honom. Om hon inte gör det vill vissa socialdemokrater lämna regeringen.

Det är ett klart budskap som socialdemokraternas generalsekreterare Lars Klingbeil levererar över Twitter.

För SPD-ledningen står det helt klart att spionchefen Maassen måste gå. Nu måste Merkel handla, skriver Klingbeil.

Hans-Georg Maassen, chef för den tyska inrikes säkerhetstjänsten det så kallade författningsskyddet har varit blåsväder sedan han i förra veckan uttalade sig om ytterhögerns protester i Chemnitz.

I en intervju i kvällstidningen Bild ifrågasatte han bland annat äktheten av en videosnutt som visar hur högerextremister går till attack mot en utländsk person.

För sina uttalanden har Maassen fått utstå hård kritik, bland annat från regeringspartiet SPD.

”Måste bytas ut”

Igår hördes Maassen av två olika utskott i den tyska förbundsdagen.

Efter att han hade redogjort för sina uttalanden förklarade såväl inrikesminister Horst Seehofer som representanter för kristdemokraterna att Maassen kan fortsätta på sin post.

Redan då sades det från socialdemokratiskt håll att Maassen inte längre är rätt person att leda författningsskyddet.

Längst går i det här skedet det socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Kevin Kühnert som kräver att SPD lämnar regeringen ifall av att spionchefen får fortsätta i sitt jobb.

Från SPD-gruppen i den tyska förbundsdagen heter det ändå att man inte kommer att sätta punkt för regeringssamarbetet med kristdemokraterna på grund av fallet.

Omöjlig att sparka?

För förbundskansler Angela Merkel är det ändå ingen lätt uppgift att avskeda författningsskyddets chef – det här trots att hon säkert gärna skulle göra det.

Genom sina uttalanden riktade Maassen nämligen en direkt känga mot förbundskanslern och ifrågasatte hennes beskrivning av händelserna i Chemnitz som en ”hetsjakt” på utlänningar.

Maassen har tidigare i flera skeden också yttrat sig kritiskt om Merkels flyktingpolitik.

Men att avskeda Maassen är inte möjligt så länge han backas upp av sin chef inrikesminister Horst Seehofer.

Borde också Seehofer sparkas?

För att avskeda spionchefen måste Merkel alltså i så fall eventuellt också avskeda Seehofer, något som hon ändå knappast vill göra just nu.

Det skulle nämligen utan tvekan leda till en ny strid mellan de kristdemokratiska systerpartierna;standard;] CDU och CSU. Det här bara några månader efter att man var i luven på varandra på grund av flyktingpolitiken.

Med en månad kvar till det bayerska delstatsvalet skulle det också kunna medföra stor skada för CSU-ordföranden Seehofer och hans parti, som också annars har det nattsvart i opinionsmätningarna just nu.

Återstår alltså för socialdemokraterna att än en gång backa från sina krav eller att Merkel kommer på en lösning för att bli av med spionchefen utan att avskeda sin inrikesminister.

Diskussion om artikeln