Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa kan förlora canceroperationer i urologi – "Väggarna kan inte operera, det kan urologerna"

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 18:04.
Vårdpersonal utför hjärtoperation
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

En del canceroperationer som i dag utförs på centralsjukhusen i Vasa och Seinäjoki håller på att flyttas till universitetssjukhusen i Tammerfors och Åbo. Nu är urologerna oroade att också de canceroperationer som de utför ska flyttas bort från centralsjukhusen.

Enligt det direktiv som trädde i kraft under sommaren ska antalet urologiska operationer per år på ett centralsjukhus vara minst 70 till antalet, annars flyttas de till ett universitetssjukhus.

Varken på Vasa centralsjukhus eller Seinäjoki centralsjukhus kommer man över det antalet när det gäller urologiska canceroperationer.

Nu går man inom Vasa och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ut och kritiserar ministeriet för direktivet om antal operationer. I stället hoppas man att man skulle fokusera på vårdens kvalitet.

- Antalet grundar inte sig på något. På vissa sjukhus kan fyra läkare operera sammanlagt 70 patienter, det betyder att antalet operationer per läkare blir mindre än 20. Man borde upprätthålla ett kvalitetsregister och grunda rätten till operationer på det, säger urologiska enhetens ledande docent Mika Raitanen på Södra-Österbottens sjukvårdsdistrikt.

- Siffrorna har ingen vetenskaplig grund. Väggarna kan inte operera, det kan kunniga urologer, säger urologiska överläkaren Christian Palmberg på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ministeriet: Att fokusera vården ger bättre kunnande

På Social- och hälsovårdsministeriet grundar medicinalråd Timo Keistinen riktlinjerna på det att canceroperationer som till exempel operation av testikelcancer, utförs sällan i medelstora sjukvårdsdistrikt.

- Om operationer bara görs en till två gånger i månaden är det ganska klart att kunskapen skulle vara klart bättre om de utfördes några gånger i veckan. Nu är det inte bara fråga om kirurgi, utan helheten av vården, säger Keistinen.

Operationer av testikelcancer utfördes 22 gånger ifjol i Vasa, i år har man hittills kommit upp i 23 operationer. I Seinäjoki rör det sig om mellan 30 och 35 operationer per år.

Nu hoppas sjukvårdsdistrikten att man kunde hålla kvar operationerna i distrikten genom att komma överens med det specialupptagningsområde man hör till. Det betyer att Vasa skulle göra ett avtal med Åbo universitetssjukhus och Seinäjoki med Tammerfors universitetssjukhus.

Försvagas kunnandet på jouren?

Redan tidigare förutspådde Christian Palmberg på Vasa centralsjukhus att det skulle uppstå problem då de beslut som fattats är politiska. Han tror att om urologerna sinsemellan skulle komma överens skulle det inte heller uppstå problem.

- Vi kan rationalisera saker och göra det så bra som möjligt, säger Palmberg.

I Seinäjoki förundras Mika Raitanen över hur Seinäjoki centralsjukhus ska kunna upprätthålla omfattande jour om de blir av med operationer.

- Om det förutsätts att vi till exempel ska kunna vårda testikelskador vore det vettigt om vi kunde utföra testikelkirurgi också under tjänstetid.

Timo Keistinen påpekar å sin sida att urologerna har mycket annat att göra än krävande canceroperationer. Han påminner också om att höftledsoperationerna inte kommer att försvinna från Seinäjoki och Vasa.

Artikeln är en översättning av Vaasa ja Seinäjoki ovat menettämässä leikkauksia lääkärit vaativat laadun korostamista: "Seinät eivät leikkaa, vaan osaavat urologit" skriven av Niklas Joki på Yle Pohjanmaa.

Diskussion om artikeln