Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan Nokia bli "finländskt" igen? Staten köper allt fler aktier i bolaget

Från 2018
Solidiums vd Antti Mäkinen förklarar bolagets stora innehav av Nokia - Spela upp på Arenan

Trots alla Nokias tidigare motgångar och en ägarskara som är splittrad över hela världen tycker Solidiums VD Antti Mäkinen att bolaget är jätteviktigt för Finland.

- Nokia är störst i omsättning, och störst i antalet anställda. Av 100 000 anställda finns drygt 6 000 i Finalnd. Och mycket av vad Nokia gör är forskning och utveckling som sedan sprids över hela samhället.

- Ska ni öka i Nokia ännu? Ska ni bli största ägare?

- Vi får se, det beror på hur kursen utvecklar sej och på hurdan balansräkning vi har.

Det går rätt så bra för statens aktieportfölj

Solidium visar ett ganska bra resultat för perioden 1.7 2017 - 30.6.2018. Avkastningen är 8,3 procent, ungefär lika mycket som Helsingforsbörsens motsvarande index.

Viktigast för staten är att man inkasserar 351 miljoner euro i år från Solidiums vinst. Det är 44 miljoner mer än i fjol.

Vd Antti Mäkinen lyckas inte helt dölja sin stolthet.

- Med årets utbetalning har vi nästan delat ut alla de pengar vi fick av staten när vi grundades för tio år sedan. Och vi har åtta miljarder kvar.

Solidium har dragit nytta av börsuppgången

Solidium grundades år 2008 när staten överförde värdepapper för drygt fem miljarder euro att förvaltas.

Man kan visserligen säga att det skulle behövas en redig andel klåpande för att inte ha lyckats på börsen sedan dess.

Efter finanskraschen och börsens bottennapp våren 2009 har Helsingforsbörsens tillväxtindex nämligen mer än tredubblats.

När kommer kraschen, Antti Mäkinen?

Efter den långa uppgången kraxar allt fler olyckskorpar: Snart är det dags igen, snart kraschar börsen.

Antti Mäkinen vill inte ge exakt datum för när det sker

- De finns ju risker, men om och när nästa krasch är här kommer den att se helt annorlunda ut. Därför är de jättesvåra att förutspå

- Men du ser inte så orolig ut just nu?

- Nja, som investerare ska man alltid vara lite orolig. Men när man agerar måste man agera utifrån saker man vet, annars är det spekulation.

- Man brukar förbereda sig på nedgångar med en större kassa likvida medel, som till exempel reda pengar. Den kassan är inte så stor just nu hos Solidium, varför det?

- Nej, men å andra sidan har vi minskat vår skuld med 350 miljoner euro, så om man beaktar det har vi ju ökat vår likviditet med den summan.