Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna dricker mindre trots att alkohollagen liberaliserades

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 17:57.
Ett glas öl
Bild: © 2012 Jan Mika

Den nya alkohollagen har inte lett till ökat drickande, trots hälsovårdsorganisationers varningar. Lagen trädde i kraft vid årsskiftet och under årets första hälft har konsumtionen minskat med 0,7 procent jämfört med året innan, visar siffror från tillsynsmyndigheten Valvira. Siffran inkluderar alkoholförsäljning i butiker och på restauranger.

Samtidigt som den totala konsumtionen har minskat har försäljningen av kategorin long drink ökat med nästan 38 procent. Försäljningen av cider har minskat med närmare 11 procent och försäljningen av öl med nära 4 procent.

Att försäljningen av long drink ökat så markant beror på att även andra butiker än Alko numera får sälja long drink med en alkoholhalt på över 4,7 procent.

Butikshylla med öl och alkoläsk.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Alkos försäljning av den finländska specialiteten har halverats i och med lagändringen. För den övriga dagligvaruhandeln han försäljningen av long drink ökat med 63 procent.

Motståndare till en liberalare alkohollag befarande att finländarna skulle ha övergått från mellanöl till starköl. Vd Kari Luoto säger att farhågorna inte har besannats. Starkölets andel av ölförsäljningen är mindre än 10 procent och mellanölets andel uppgår till cirka 90 procent.

Luoto säger att mellanölet på grund av beskattningen är billigare än starköl och att konsumenterna därför föredrar mellanöl.

Samtidigt har införseln av alkoholdrycker från Estland minskat, visar en enkätundersökning som gjorts av servicebranschen, bryggerierna och handeln.

Under perioden september 2017 - augusti 2018 uppgick privatinförseln av alkohol från Estland till 32 miljoner liter alkoholdrycker. Två år tidigare var mängden 39 miljoner liter.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel som skrivits av Pekka Pantsu.

Artikeln uppdaterades 14.9.2018 genom att lägga till en hänvisning till Yle Uutisets artikel samt med länkar till tidigare publicerade artiklar om alkohollagen.

Diskussion om artikeln