Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangös turistchef Marika Pulliainen drar sig tillbaka: "Det behövs nya idéer"

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 07:38.
Marika Pulliainen
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Efter nästan två decennier med ansvar för turismen i Finlands sydligaste stad så anser turistchef Marika Pulliainen att det är dags att gå vidare. Hon efterlyser friska vindar och ser för egen del fram emot nya äventyr.

Mycket har hänt under Pulliainens 18 år vid Hangö turistbyrå.

- Då fick jag övertyga lokalpolitiker och andra att vi behövde en webbsida för att locka turister. Kommunikationen skedde främst per post eftersom så få företagare använde e-post på den tiden, berättar hon.

Pulliainen har hunnit samla på sig en hel del minnen som turistchef, men ett som ligger närmast hjärtat är naturstigen till Finlands sydligaste spets som öppnade år 2014.

- Det var ett stort projekt som vi fick till stånd tillsammans med parkavdelningen i Hangö, berättar Pulliainen.

Tulluddens naturstig i Hangö.
Bildtext Naturstigen är Pulliainen väldigt stolt över.
Bild: Marica Hildén / Yle

Efter en lång diskussion med Frihamnen som ägde området kunde de ro i land projektet.

- När vi fick finansiering via Frihamnen att bygga staket så var det bara att planera verksamheten och stigen och förverkliga den tillsammans med Fortstyrelsen, berättar Pulliainen.

Dags att ge över till nya förmågor

Det som Pulliainen ursprungligen tänkt att skulle bli fem år på turistbyrån blev alltså 18. Nu tycker hon att det är dags för friska fläktar.

- Det är dags att ge över till någon annan som kan komma med nya idéer. Det behövs ibland nya personer för att få nya saker till stånd och förbättra samarbetet, förklarar hon.

Förväntningarna på annan nivå än resurserna

Ändå är det inte enbart lusten att ge över stafettpinnen som får Pulliainen att se sig om efter nya äventyr. Trots att personalmängden gått från tre till två så har mängden arbete inte minskat. Det har tärt på krafterna, berättar hon.

- Visst är det en delorsak till att jag letar efter annat. När förväntningarna är på en annan nivå än resurserna så påverkar det hur nöjd man är med sin egen arbetsinsats.

Det är dags att ge över till någon annan som kan komma med nya idéer. Det behövs ibland nya personer för att få nya saker till stånd och förbättra samarbetet

Hur det kommer att se ut med den saken i framtiden vet hon inte.

- Bolagets styrelse ska nu ta beslut kring ifall de ska minska på arbetsuppgifterna eller anställer tre personer, berättar Pulliainen.

Marknadsföringssekreterare Riina Kairulahti meddelade att hon slutar samtidigt som Pulliainen.

Det är aktiebolaget Hansea som ägs av Hangö stad som ansvarar för turistbyrån.

Något nytt och intressant

Vad det är tänkt att framtiden ska bära med sig för Pulliainen låter hon ännu vara hemligt.

- Det finns två olika alternativ men jag har inte slagit fast något ännu, men något nytt och intressant blir det, säger hon.

För Hangös del säger hon att det man borde satsa på är att förlänga säsongen. Arbetet med att locka grupper utanför säsongen har gett goda resultat och turismen omsätter 51 miljoner i året i Hangö, berättar hon. Ändå finns det mycket kvar att göra.

- En viktig bit är att fortsätta med den imagemarknadsföring vi har gjort och lyfta fram off season. Det gäller också att locka mera grupper till Hangö.

Text i vitt där det står Hangö Södern i Finland på fönsterruta.
Bildtext Hangöbor sticker sig gärna in på turistbyrån.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Trots att turismen är synligast under sommaren så arbetar man hårt året om vid turistbyrån.

Till och med i januari, årets lugnaste månad, så besöker omkring 900 personer byrån. Förutom att rådgiva turister så är en stor del av arbetet att utveckla samarbeten med andra kommuner och företagare. Även lokala tittar gärna in.

- Hangöbor kommer ofta hit och frågar vad som händer och ber om idéer för gäster som kommer på besök. Eller så vill de bara komma in och prata, berättar Pulliainen.

Artikeln bygger på en radiointervju av Veronica Montén.

Diskussion om artikeln