Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Högdramatisk kväll i NHL: Erik Karlsson såldes till San Jose – Dallas avslöjade Seguins jättekontrakt med underhållande video

Från 2018
Uppdaterad 13.09.2018 22:03.
Erik Karlsson och Tyler Seguin.
Bildtext Erik Karlsson och Tyler Seguin har all orsak att le efter torsdagen.
Bild: All Over Press

Två affärsnyheter har legat och bubblat i NHL de senaste dagarna: En eventuell trejd involverande Erik Karlsson och Tyler Seguins eventuella förlängning med Dallas Stars. På torsdagskvällen fick båda historierna sitt slut.

Två långkörare i NHL är över. Erik Karlsson har gjort sitt i Ottawa Senators, medan Tyler Seguin inte blir ”den nästa John Tavares” – utan stannar i Dallas åtta år framöver.

Den svenska backstjärnan har redan länge ryktats vara på väg bort från Ottawa, och tidigare under torsdagen rapporterade den kanadensiska insider-reportern Bob McKenzie ”att något seriöst var på gång”.

Ottawa hade uppenbarligen bestämt sig för att slutföra en eventuell spelaraffär innan träningssäsongen skulle köra igång. Det visade sig vara sant.

San Jose skickade Chris Tierney, Dylan DeMelo, Josh Norris, Rudolfs Balcers, ett eventuellt förstaval i draften 2020, ett eventuellt andraval i draften 2019 och ytterligare ett andraval ifall Karlsson skriver på en förlängning med klubben.

– Det är extremt sällsynt att en spelare av Karlssons kaliber är tillgänglig på spelarmarknaden. Vi har nu tre av ligans bästa försvarare och vi är otroligt glada över att kunna välkomna Erik och hans fru Melinda till San Jose, säger klubbchefen Doug Wilson.

Super-Tyler fick sitt superkontrakt

Tyler Seguins förhållandevis förmånliga kontrakt med Dallas Stars höll i sin tur på att nå sitt sista år och många hade spekulerat om kanadensaren skulle bli nästa sommars riktigt stora fisk på free agent-marknaden.

Tidigare under veckan började det ändå luta mot att Dallas skulle förlänga med sin stjärna redan nu och på torsdagen började det ryktas om ett nytt kontrakt som skulle vara värt mer än radarparet Jamie Benns 9,5 miljoner dollar per säsong.

På kvällen kom sedan det slutliga beskedet – i form av en video i riktig retro-anda.

I videoklippet figurerar Tyler Seguin som Super Mario från det legendariska videospelet och efter att ha besegrat den sista bossen belönades centern med ett åttaårigt kontrakt värt 9,85 miljoner dollar per år.

Nästa stora fråga: Stannar Karlsson i San Jose?

Också Erik Karlsson kontrakt tar slut sommaren 2019 och det är osannolikt att svensken skulle stanna i San Jose också i framtiden om inte klubben gör av sig med antingen Brent Burns eller Marc-Edouard Vlasic.

För tillfället betalar San Jose sina två toppbackar sammanlagt 15 miljoner dollar per säsong och har 1,7 miljoner dollar upp till lönetaket i ligan enligt sajten Capfriendly.

Tidigare konstaterade Karlsson att han vill bli betald ”det han är värd” på spelarmarknaden. Enligt olika spekulationer innebär det att Karlsson förväntar sig ett kontrakt på minst 10 miljoner dollar per säsong.

För tillfället tjänar Karlsson 6,5 miljoner per säsong. Svensken har blivit vald till NHL:s bästa back två gånger.