Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österövägen inte körbar, klagar invånare – Vörå kommun lovar lobba vidare

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 05:26.
Porkalavägen i dåligt skick
Bildtext Vörå kommun kan inte annat än fortsätta lobba för en förbättring av de statliga vägar som finns i kommunen.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Österövägen är i så uruselt skick att ett femtiotal oroliga invånare i Vörå kommun vädjar till sina kommunala beslutsfattare om hjälp. Vägen är statlig och kommunen kan endast lova fortsätta lobba för en förbättring.

Det är Österö-Vesterö byaförening som via Magnus Levon har lämnat in en skrivelse till kommunen som berör den allmänna vägen på Österö.

I skrivelsen för man fram att de tiotals personer som bor längs med vägen och behöver den dagligen inte längre anser vägen vara i körbart skick.

- Servicen till byn fungerar ej, skolbussen, postbilen, bokbussen, färdtjänsten, sop- och slaskbilarna, hemservicen kommer ej fram, skriver man.

Och vidare:

- Vi är beroende av vår byabutik som också ligger längs med vägen. Dit har vi nu svårt att komma samt att inga varubilar kan fylla på den.

Defacto har en del av byborna börjat parkera sina bilar vid den delen av vägen som är mer framkomlig. Men för att komma så långt kör de först en del av vägen med traktor eller fyrhjuling.

Man påpekar också att det hänt otaliga gånger att bilar kört fast på vägen och blivit lossdragna av vänliga bybor med traktor.

Den yttersta farhågan är att ett utryckningsfordon inte skulle nå fram på grund av vägens usla skick, skriver byborna.

Kommunen lobbar hårt

Vörå kommunfullmäktige diskuterade bybornas skrivelse under torsdagskvällens möte.

Ordförande Kjell Heir (SFP) konstaterar att man befinner sig i en omöjlig situation.

- Detta är helt vansinnigt, om det ska gå att leva på landet kan det ju inte se ut så här, säger Heir.

Österövägen är nämligen en statlig väg, vilket gör att ansvaret ligger på NTM-centralen. Underhållet av Österövägen ligger i det här fallet på Destia, som är den entreprenör som vunnit NTM-centralens upphandling.

Kjell Heir.
Bildtext Kjell Heir.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Vörå kommun har redan länge lobbat för åtgärder. I maj träffade kommunens representanter NTM-centralens vägdirektör Anders Östergård och ansvarig vägmästare Kaj Lytts. Då förde man fram sin oro kring det bristfälliga vägunderhållet och kommunen visade bilder från Österövägen.

Från NTM-centralen konstaterades då att våren varit besvärlig då det gäller menföre och att åtgärder gjorts för att få vägen bättre.

- Men det räcker inte med små åtgärder, det måste göras en grundförbättring av vägen, säger Heir.

Kommundirektör Mikko Ollikainen föreslår att kommunstyrelsen fortsätter med intressebevakningen i frågan. Till torsdagskvällens fullmäktigemöte sändes bybornas skrivelse egentligen endast för kännedom.

Men frågan väckte ändå diskussion i fullmäktige och Kjell Heir kunde samtidigt meddela att man snart ska diskutera frågan om vägens skick med byborna.

- Vi åker ut till Österö på ett byamöte nästa vecka, då blir det säkert mycket fokus på vägen.

Diskussion om artikeln