Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Estrids bokklubb pratar barn om böcker på barnens språk - nu är tredje säsongen här

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 13:14.
Tre barn ligger på en röd matta bland böcker.
Bildtext I Estrids bokklubb får barn recensera böcker.
Bild: Estrids bokklubb / Fantaskop Films

Den tredje säsongen av litteraturprogrammet Estrids bokklubb har precis startat. Programmet lyfter upp barnboksförfattare och -illustratörer, men bjuder också in till diskussion.

Estrids bokklubb är en litteraturshow för barn, där svenskspråkiga barn- och ungdomsböcker ligger i fokus. Bakom produktionen står Fantaskop films i samarbete med de finlandssvenska förlagen, Hufvudstadsbladet, den finlandssvenska läsambassadören, Sagateater och Richardsgatans bibliotek.

I programmen, som hittas på Youtube, träffar och intervjuar barn olika finlandssvenska och svenska författare och illustratörer.

Första avsnittet i den tredje säsongen av bokshowen Estrids bokklubb gästas av Finlandia junior-vinnaren Sanna Mander. I det 12 minuter långa avsnittet pratar först tre stycken “bokpratarbarn” om boken Nyckelknipan, vad de tyckt om med boken och vad den handlar om.

Sedan tar showvärden Estrid Airas över. Vi förflyttas till en studio där Estrid på ett vant och engagerande sätt intervjuar författaren och illustratören Mander.

- Idén till Estrids bokklubb föddes under tiden Estrid Airas deltog i en barnteatergrupp som jag höll i, säger regissören och upphovsmakaren Sanna Sofia Vuori.

Tanken var att det finns så mycket bokprogram för vuxna, där man pratar om bra litteratur, men för barn fanns det inget.

Snabbt efter idéskedet hakade flera samarbetspartners på och allt nästan exploderade. Gräddan av författare och illustratörer ville vara med.

- I det allra första avsnittet intervjuade vi illustratören Linda Bondestam. Inspelningen tog sex timmar för ingen visste riktigt hur en inspelning skulle gå till, men Linda var väldigt professionell genom det hela. Sen har tidtabellerna tajtats till, så nu filmar vi redan en intervju på en timme! säger Vuori.

Leende blond kvinna i halvbild , iklädd randig tröja och rosa kofta.
Bildtext Sanna Sofia Vuori är en av de vuxna som ligger bakom idén till Estrids bokklubb.
Bild: Catariina Salo

Barnen deltar i planeringen

I andra säsongen av bokshowen kom en studiovärd till med i bilden, Milo Laurent intervjuar författarna och illustratörerna tillsammans med Estrid i de två senaste säsongerna.

- Jag förbereder mej inför intervjuerna genom att läsa böcker som författarna skrivit, sedan hittar jag på frågor till dem.

Tillsammans med teamet kommer de sedan överens om fler frågor och Milo är sällan nervös efter den första inspelningen för säsongen.

I skolan har de ibland sett på bokklubben och pratat allmänt om läsning.

- Jag vet att de som går i femman, en klass under mej, ofta brukar se på Estrids bokklubb i skolan, säger Milo.

Författarna som besöker showen är ofta ganska ödmjuka och säger att de inte är så fasligt förberedda inför intervjun.

- Men jag tycker nog de brukar svara bra ändå, säger Milo.

Ung kille i hatt.
Bildtext Milo Laurent intervjuar författare och illustratörer i Estrids bokklubb.
Bild: Catariina Salo

Pedagogiskt material hjälper lärare

I samband med varje artikel presenteras ett pedagogiskt material på bokklubbens blogg, estridsbokklubb.ratata.fi, som lärare kan ha som grund för diskussion om och kring avsnittet.

Ida-Lina Nyholm som skapar materialet berättar att tanken är att visa på olika sätt att jobba kring programmet i klass.

- Materialet kommer upp på bloggen veckan innan, så att läraren kan titta på det och förbereda sig inför avsnittet. Jag hoppas att materialet kan ge modeller för hur man till exempel kan jobba kring böcker och författare.

- Lärarna är superkreativa och duktiga, men har också massvis på sina bord. Det pedagogiska materialet kan hjälpa helt konkret i klassrumssituationen, eller vara en igångsättare för lärarens egna idéer. Kanske kan idéerna också användas i andra sammanhang, säger Nyholm.

I Cygnaeus skola har klasslärare Andrea Frankenheuser sett på en hel säsong av Estrids bokklubb tillsammans med sina elever.

- Vi följde långt det pedagogiska materialet och det resulterade i en egen berättelse. Eleverna i klassen skapade karaktärer och hittade på deras olika egenskaper och hemligheter, det fanns en fiende med och sånt. Jag tycker absolut att ett pedagogiskt material ger mervärde, då behöver man inte hela tiden uppfinna hjulet igen, säger Frankenheuser.

Att det är barn som gör intervjuerna och syns i programmet ser hon också som viktigt.

- Det skapar igenkänning, det är för barn på barns språk.

Frankenheuser tror också att alla boktips säkert får eleverna att läsa mera, när man vet vad man ska leta efter på biblioteket är det lättare att låna böcker.

Tre barn läser böcker tillsammans.
Bildtext Barn och vuxna samarbetar för att skapa Estrids bokklubb.
Bild: Estrids bokklubb / Fantaskop Films

Ett samarbete mellan barn och vuxna

Trots att Estrids bokklubb är ett litterturprogram för barn på barns vis, poängterar regissören Sanna Sofia Vuori att allt är ett samarbete.

- Det är viktigt att vi har barn med, och att vi har proffsiga vuxna som kan få barn att känna att de kan vara sej själva och göra bra ifrån sig. Samarbetet i produktionen fungerar bra, det finns en ömsesidig respekt mellan barn och vuxna.

- Vi som jobbar i teamet har roligt, jag tycker genuint att alla barn som är med är bra typer, säger Vuori.

Både Vuori och Nyholm hoppas att så väl barn som vuxna kan hitta nya intressanta författare och böcker via programmet.

- Jag hoppas det väcker intresse för böcker och läsning, och att tittarna får en vidare bild av vad det innebär att vara författare eller illustratör. Det känns roligt att kunna lyfta upp barnboksförfattare och -illustratörer – de får inte den synlighet de förtjänar för det fina hantverk de gör. Extra kul är det förstås att visa på den stora bredd talangfulla, finlandssvenska barnboksskapare som vi har, säger Nyholm.

Gäster i Estrids bokklubb, säsong tre

Sanna Mander
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho
Karin Erlandsson
Pija Lindenbaum
Nadja Andersson
Sanna Sofia Vuori
Eva Frantz
Maria Turtschaninoff

Avsnitten publiceras varannan måndag på Estrids bokklubbs blogg.