Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nord- och Sydkorea öppnar sambandsbyrå inför toppmötet nästa vecka i Pyongyang

Från 2018
Den nya sambandsbyrån öppnas i en sydkoreansk industripark i den nordkoreanska staden Kaesong som ligger nära gränsen mellan länderna
Bildtext Den nya sambandsbyrån öppnas i en sydkoreansk industripark i den nordkoreanska staden Kaesong som ligger nära gränsen mellan länderna
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Nord- och Sydkorea öppnar idag en diplomatisk sambandsbyrå på den nordkoreanska sidan om gränsen.

Sambandsbyrån blir i praktiken Sydkoreas och Nordkoreas inofficiella ambassader som ska underlätta kontakter mellan länderna.

Sambandsbyrån ska inhysas i en gemensam byggnad i den nordkoreanska staden Kaesong, där bägge länder har varsitt kontor och ett gemensamt mötesrum.

- Ett nytt kapitel i vår historia börjar i dag. Sambandsbyrån är ytterligare en symbol för freden, konstaterade Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon vid invigningsceremonin i Kaesong.

Den historiska staden Kaesong ligger nära gränsen mellan länderna och det finns ett modernt järnvägsspår till staden där sydkoreanska företag i många år har haft en industripark, som är stängd för tillfället.

Sydkoreanerna ville öppna byrån i industriparken i Kaesong redan i augusti, men planerna sköts fram efter att nedrustningsförhandlingar mellan USA och Nordkorea inte verkade leda någon vart.

Sambandsbyrån gör det möjligt att fortsätta regelbundna militära samtal på hög nivå i Kaesong
Bildtext Sambandsbyrån gör det möjligt att fortsätta regelbundna militära samtal på hög nivå i Kaesong
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Tredje toppmötet i år

Sambandsbyrån inrättas nu inför toppmötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un nästa vecka i Pyongyang.

Moon flyger till Pyongyang på tisdag för ett tre dagar långt besök

Relationerna mellan länderna har förbättrats betydligt i år efter vinter-OS i Sydkorea och det därpå följande första toppmötet mellan Moon och Kim i stilleståndsbyn Panmunjom i våras.

Kim och Moon träffades också under sommaren i Panmunjom och toppmötet i Pyongyang blir därmed det tredje mellan länderna i år.

Ledarna beslöt inför sitt första toppmöte att inleda regelbundna militära samtal på hög nivå och att inrätta en ny så kallad "het telefonlinje" mellan länderna.

Moons främsta mål i försoningsprocessen är att få till stånd ett slutligt fredsavtal med Nordkorea och att främja förhandlingsprocessen mellan Sydkoreas bundsförvant USA och Nordkorea.

Moon försäkrade igår att Nordkorea är "redo att nedrusta medan USA är villigt att avsluta de fientliga relationerna och att ge säkerhetsgarantier åt Nordkorea."

- Problemet är att det finns ett hinder eftersom bägge sidor vill att den andre agerar först, konstaterade Moon Jae-In.

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump.
Bildtext Kim och Trump träffades i juni i Singapore och nu pågår förhandlingar om ett andra toppmöte, eventuellt i New York
Bild: EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH EDITORIAL USE ONLY

Toppmöte mellan Trump och Kim i New York?

Samtidigt går det rykten om att Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump möjligtvis träffas i New York under FN:s generalförsamling i slutet av september.

Den sydkoreanska regeringen har tidigare föreslagit att Kim, Trump och Moon håller ett toppmöte tillsammans vid sidan om generalförsamlingen.

USA och Nordkorea förbereder samtidigt ett nytt toppmöte efter att Kim nyligen sände ett brev till Trump där han föreslog ett nytt möte.

Trumps närmaste medarbetare och hans Nordkoreaexperter skulle enligt källor i Vita huset, helst avstyra ett sådant möte eftersom det första toppmötet i juni gav så magra resultat.

Trump verkar ändå envis och han hoppas att ett spektakulärt toppmöte före mellanårsvalet i november, kunde gagna både honom och republikanerna som riskerar att förlora sin majoritet både i representanthuset och i senaten.

Diskussion om artikeln