Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orkanen Florence slog till mot USA:s sydostkust - varning för översvämningar

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 17:49.
Pir förstörd av vattenmassor i samband med orkanen Florence.
Bild: AFP / Lehtikuva

Orkanen Florence öga har nått USA:s sydostkust med kraftiga regn, hårda vindar och översvämningar som följd. Florence är nedgraderad till en orkan av kategori 1, men myndigheterna varnar för översvämningar på grund av skyfall, högvatten och stormfloder.

Översvämningarna utgör ett allvarligt hot under de närmaste 24-36 timmarna, varnar de amerikanska myndigheterna. Enligt meteorologer kan det lokalt i South Carolina och North Carolina komma mellan en halv meter och en meter regn.

I staden New Bern med 30 000 invånare har 150 människor väntat på att evakueras efter att vattenmassorna tvingat dem att söka skydd på hustak eller på husens övre våning. Stadens borgmästare Dana Outlaw säger att staden inte drabbats av en lika kraftig översvämning sedan orkanen Hazel 1954.

I Jacksonville i North Carolina har cirka 70 människor evakuerats från ett hotell efter att orkanen orsakat skador på byggnaden. Det fanns bland annat ett hål i väggen på byggnaden och delar av taket höll på att rasa in.

I South Carolina och North Carolina är över 400 000 personer utan ström. Elbolagen bedömer att miljoner människor kan bli utan ström på grund av orkanen och det kan komma att ta veckor att reparera skadorna.

Florence i siffror

En orkan i kategori 1 är fortfarande farlig

Nedgraderingen till kategori 1 betyder inte att Florence är ofarlig. Det betyder vindstyrkor på cirka 40 meter i sekunden, och mer i byarna.

Meteorologen varnar mest för högvattnet och stormfloder. På några orter är vattnet i floderna tre meter över det normala.

Folk försöker rädda sina ägodelar från sina hem och vadar genom vattenmassorna på en gata i New Bern i North Carolina i samband med orkanen Florence.
Bildtext Folk vadar genom vattenmassorna med ägodelar de räddat från sina hem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Washington Post rapporterar t.ex. från Morehead City. Vattenståndet i Neuse River är närmare fyra meter högre än det normala.

Flera risker kring el och svinavföring

En tornadovarning har utlysts för delar av området under natten.

Några kärnkraftsenheter i området har stängts av säkerhetsskäl.

Rapporterande journalister har också oroat sig för svinuppfödningen i North Carolina. Det finns nio miljoner grisar i delstaten.

Deras avföring har samlats i stora bassänger. De riskerar brista om översvämningarna blir svåra. Då sprids bassängernas innehåll över stora områden med svåra följder.

Kan vara livshotande

Förhöjda vattennivåer rapporteras från flera orter – och det kan vara livshotande, säger Ed Rappaport på det amerikanska orkancentret i tv-kanalen CNN.

De amerikanska tv-kanalerna sänder direkt från flera orter längs kusten.

Reportrarna oroar sig mycket över den stora mängd människor som har struntat i evakueringsordern. Risken finns att de ger sig på flykt när läget blir allvarligare. Då kan de fångas i vattenmassorna.

Många stannade kvar på stränderna

Den officiella uppgiften är att 10-15 procent av befolkningen har stannat kvar. Men det kan vara betydligt mer.

Orkanen syntes egentligen inte till under torsdagen. Därför var det många familjer som firade en trevlig dag på stranden.

Folk fortograferar de stora vågorna vid en strand i North Carolina.
Bildtext Folk fotograferade vågorna på en strand i North Carolina.

Vinden var inte hotfull, tv visade till och med folk som simmade. Klimatet är varmt och fuktigt. Det är först nu på torsdagskvällen lokal tid som vattnet har stigit.

Folk på stranden varnas för annalkande orkanen Florence i Myrtle Beach, South Carolina.
Bildtext I Myrtle Beach, South Carlona varnades folk på stranden för den annalkande orkanen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidvattenstoppen var klockan 8 finländsk tid. Då var vattnet som högst och efter det kan översvämningarna minska. Då forsar vattnet tillbaka mot havet.

Eldprov för Trump

Politiseringen av orkanerna fortsätter. President Trump meddelade på Twitter att han inte tror på uppgifterna om närmare 3 000 döda i Puerto Rico för ett år sedan.

- Det är bara demokraterna som överdriver för att misskreditera mig och mitt arbete för att garantera miljarder av dollar i stöd för återuppbyggnaden av Puerto Rico, skrev presidenten.

Han får mycket mothugg och kritiseras för att ljuga. Också därför är det viktigt för myndigheterna att klara orkanen Florence utan kritik.

Nitton delstater rapporteras ha sänt räddningspersonal till det orkandrabbade området. De ska hjälpa till med återuppbyggnaden som kan komma igång i nästa vecka.

Källor: CNN, Washington Post, Foxnews, Weather Channel, AP, USA Today, Reuters

Diskussion om artikeln