”Livet blir lättare, billigare och vi är lyckligare efter det här projektet” – Borgåfamiljens vardag ska bli mer hållbar
I vardagen använder vi för mycket naturresurser och vi lämnar ett för stort koldioxidavtryck efter oss. Det här vill Borgå råda bot på. Som enda stad i Finland är Borgå med i ett internationellt projekt för att göra familjers vardag mer hållbar.
- Man vet inte alltid vad som är ekologiskt på riktigt, därför är det roligt att vi nu får hjälp av en expert, säger Merja Forsman.
Klockan är åtta på morgonen och familjen sitter i köket och äter morgonmål. Barnen ska iväg till dagis och föräldrarna på jobb. Både den här dagen och under en hel månads tid ska familjen fundera på hur hållbar deras vardag är.
Familjen ska kartlägga sina konsumtionsvanor. Alltifrån hurdan uppvärmning och energi de använder i sitt boende till vad de gör för inköp och hur de återvinner. Ja, listan är lång.
I samarbete med experter ska de sedan hitta mer effektiva och miljövänliga lösningar i vardagen.
- Det här är en extremt intressant möjlighet att följa upp vårt vardagsliv och se på vilket sätt vi konsumerar, säger Jan-Christian Forsman.
- Vi har haft grym världsångest emellanåt. Det blir lätt att man koncentrerar sig på fel saker eller får ångest. Därför känns det bra att få vara med och att vi kan göra något konkret, säger Merja Forsman.
Alla i familjen tycker det ska bli jätteroligt och inspirerande att vara med eftersom de får bra tips om hur de kan leva mer ekologiskt.
Vad blir utmaningen?
Redan nu lever familjen rätt hållbart och det är något som de dagligen funderar på.
- Det har varit en lång väg att komma så här långt. Speciellt innan barnen föddes reste vi mycket och körde båda två bil till jobbet, säger Merja Forsman.
Största förändring för familjen kom egentligen redan för ett år sedan. Då bytte Jan-Christian Forsman arbetsplats och började jobba i hemkommunen Borgå istället för i Helsingfors. I samma veva gjorde de sig av med en av bilarna och började cykla mer. På semestern upptäcker de Finland i stället för att resa ut i världen.
Vad blir då familjens utmaning eftersom de alla redan lever ekologiskt och gör många medvetna val?
- För oss blir utmaningarna att värma upp bostaden på ett mer hållbart sätt. Värme, el- och vattenkonsumtion, tror Jan-Christian Forsman.
De förändringarna kommer att bli dyra, men det är ändå kostnader som de är beredda att ta.
Många människor tänker ekologiskt men då man mäter hur ekologiskt de lever visar det sig att de inte lever så ekologiskt som de tror.
Det är Wuppertal-institutet i Tyskland som koordinerar projektet. Företaget är sedan länge känt som föregångare inom ”klimatsmart”.
- Projektets koordinator berättade att många människor tänker ekologiskt men då man mäter hur ekologiskt de lever visar det sig att de inte lever så ekologiskt som de tror. Det ska bli spännande att se hur ekologiskt vi lever, skrattar Merja Forsman.
Lätt att leva hållbart?
Att arbete, daghem och skola finns nära hemmet är viktigt och gör det också lättare att leva hållbart. Familjen Forsman bor i ett egnahemshus, knappa två kilometer från Borgå centrum.
Att leva hållbart betyder inte heller att man måste sluta konsumera.
- Det är helt okej att konsumera, bara man tänker efter före, säger Jan-Christian Forsman. Han frågar sig ifall barnen behöver en massa leksaker.
Merja Forsman inflikar att vill man leva mer ekologiskt betyder det inte ett dyrare levnadssätt. Inte heller att man måste välja bort något eller att man skulle bli olycklig. Det är fråga om framtiden och handlar om effektivitet.
- Vill man köpa något ska man tänka igenom hela processen. Hur är produkten förpackad? Kan den återvinnas? Har produkten ett värde efter att vi har använt det, säger Merja Forsman.
Projektet ska involvera tiotusentals
Under hösten är tio frivilliga familjer i Borgå engagerade i projektet. Nästa år hoppas man i Finland på 500 familjer och därpå följande år på 10 000 familjer. Det betyder 80 000 hushåll totalt. Dessutom vill man att också andra städer och länder vill vara med i projektet.
Vad är det för projekt?
Familjemedlemmarna har nu en intressant testmånad framför sig. Efter att de har kartlagt sina konsumtionsvanor får de träffa experterna.
- Projektkoordinatorn påstår att vårt liv blir lättare, billigare och att vi blir lyckligare då projektet är över, säger Merja Forsman.
Det återstår att se och Yle Östnyland kommer att följa med projektet. Hur kan man göra sin vardag mer hållbar, kommer vardagen verkligen att bli billigare och känner man sig lyckligare?
