Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Steve Bannon gör upp läroplan för sitt nya projekt: Ett högerinriktat katolskt institut i ett kloster i Italien

Från 2018
Steve Bannon
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

President Donald Trumps förra politiska rådgivare i Vita huset Steve Bannon håller på med att bygga upp en läroplan för ledarskapskurser som ska hållas vid ett högerinriktat romersk-katolskt institut i Italien.

Bannons engagemang i Europa sträcker sig långt förbi traditionell politik.

Bannon vill bygga upp en populistisk fraktion innanför den katolska kyrkan. Det här är ett led i hans strävan att kunna påverka det konservativa tänkandet inom kyrkan.

Benjamin Harnwell, chef för institutet Dignitatis Humanae, säger till nyhetsbyrån Reuters att Bannon i fyra års tid aktivt har deltagit i uppbyggandet av institutet som är beläget en bit från Rom.

Den ledande konservativa kardinalen Raymond Burke, som hör till institutets rådgivande grupp, säger att Bannon kommer att få en ledande roll.

Bannon deltar i projekt som på ett avgörande sätt ska bidra till försvaret av det som brukade kallas för kristenhet

Kardinal Raymond Burke

Kardinal Burke säger till Reuters att han ser fram emot att få jobba med Harnwell och Bannon och att få "verka för en rad projekt som på ett avgörande ska bidra till försvaret av det som brukade kallas för kristenhet".

Institutets skapare räknar med att presentera sina första kurser nästa år. Klostret är stort nog att inhysa 250-300 studerande på en gång.

Steve Bannons projekt

  • Delta i skapandet av ett institut som är beläget i ett kloster i de italienska bergen
  • Tillbringa mycket tid i Europa
  • Bygga upp en högerextrem populistisk rörelse i Europa

Enligt institutets chef Benjamin Harnwell hjälper Bannon till med att bygga upp ett utbildningsprogram för konservativa katolska politiska aktivister och ledare. Bannon samlar också in pengar för institutet både i Europa och i USA.

Harnwell säger att institutets verksamhet har "en mycket hög akademisk standard".

Bannon satsar stort på att bygga upp den högerextrema rörelsen "The Movement"

Harnwell, som tidigare arbetat för EU-parlamentet, är också Bannons rådgivare i kampanjarbetet för den populistiska "Rörelsen" ("The Movement") som ska sträcka sig genom hela Europa. Basen ligger i Bryssel.

Bannon sade nyligen till nyhetsbyrån Reuters att han efter kongressvalet den 6 november kommer att tillbringa 80-90 procent av sin tid i Europa för att bygga upp "Rörelsen".

Både Bannon och Harnwell har meddelat att "Rörelsen" kommer att stöda högerextrema partier i Europaparlamentsvalet nästa år.

En av avsikterna med "Rörelsen" sägs vara att upplösa EU.

Bannon ledde tidigare den högerextrema nyhetssajten Breitbart i USA.

Italiens inrikesminister Salvini ansluter sig till Bannons rörelse

Kardinal Burke har flera gånger träffat Italiens högerextrema inrikesminister Matteo Salvini, säger Harnwell.

Salvini är den minister som i somras gav order om att italienska hamnar ska stängas för fartyg som har flyktingar från Mellanöstern ombord.

Efter ett möte med Steve Bannon i Rom förra veckoslutet meddelade Salvini att han ansluter sig till den populistiska "Rörelsen" som Bannon har skapat.

Kardinal Burke kritiserar påvens åsikter

Kardinal Burke har varit en ledande figur inom institutet sedan 2013 och har öppet kritiserat en del av påven Franciskus åsikter.

Burke har bland annat sällat sig till de konservativa krafter som skarpt kritiserat påven för att denna sagt att han tycker att kyrkan ska vara mer välkomnande mot homosexuella och frånskilda katoliker samt inte vara så besatt av till exempel abortfrågor.

Islam ses som ett hot

Kardinal Burke har fördömt islam och ser islam som ett hot mot väst - en position som starkt påminner om både Bannons och Trumps huvudteman för kampanjer.

Bannon sägs regelbundet kommunicera med kardinal Burke. Harnwell erkänner dock att Bannon, som har skilt sig tre gånger, inte riktigt kan vara en förebild för en katolik.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln