Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmsföräldrar får som de vill – fler avgiftsfria perioder införs inom dagvården

Från 2018
Barn leker med tågbana
Bildtext Arkivbild.
Bild: Nathalie Lindvall

Föräldrar med barn i dagvården i Korsholm kan från och med nästa år utnyttja fler avgiftsfria perioder. En efterfrågad nyhet ska nu bli verklighet, att hålla barnet hemma och slippa betala dagvårdsavgift under perioden juli fram till skolstarten i augusti.

Familjer i Korsholm har hittills kunnat få två eller tre avgiftsfria månader om barnet är borta från den småbarnspedagogiska verksamheten under perioden juni-juli, juli-augusti eller juni-augusti.

Dessutom har det även varit möjligt för familjerna att dra nytta av sänkt dagvårdsavgift om barnet är ledigt under skolornas höstlov, jullov och sportlov.

Fler alternativ

Inom kommunen är man såpass nöjd med systemet att man nu utökar alternativen ytterligare. Det som tillkommer är ett alternativ för sommaren, en avgiftsfri period som sträcker sig från juli till skolstarten i augusti.

Det här alternativet har efterfrågats av föräldrar i kommunen.

- Vi har fått mycket positiv respons på det här, jag är glad att vi kan ta det här i bruk nu, säger bildningsnämndens ordförande Johanna Burman (SFP).

Semester under lovperiod

För kommunen fungerar systemet med de avgiftsfria perioderna bra, främst eftersom personalen i större utsträckning har kunnat hålla sin semester under lovperioderna och man har behövt anställa färre semestervikarier än tidigare.

Kommunen sparar ytterligare eftersom man under loven kan koncentrera dagisverksamheten till färre enheter och då sjunker även kostnaderna för mat och städning.

Bildningsnämnden i Korsholm konstaterade under sitt möte på torsdagskvällen att effekterna av de avgiftsfria perioderna har varit positiva både för barnen, vårdnadshavarna, personalen och hela verksamheten.

Därför ställde man sig bakom bildningsdirektör Anna Törnroos förslag att utöka antalet avgiftsfria alternativ.

Sommaren 2019 prövar man den nya modellen för första gången.

Diskussion om artikeln