Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inget större slarv med Carunas nedgrävda strömkablar i Sydösterbotten

Från 2018
En grävskopa som gräver ett dike. Gult band ovanför jordkabeln visar att det finns en kabel om någon börjar gräva.
Bildtext Jordkabel grävs ner.
Bild: Marica Hildén / Yle

I Åboland har elöverföringsbolaget Caruna slarvat med nedgrävningen av elkablar. Bolaget har också verksamhet i Sydösterbotten och där har man efter kontrollmätningar begärt att entreprenören på tre ställen granskar avvikelser i mätresultaten.

Som bäst håller Caruna på att gräva ner luftkablar och uppgradera strömföringskapaciteten på olika håll i Finland.

I Åboland har det dykt upp fall där kablarna grävts ner slarvigt, men i Sydösterbotten har arbetet för det mesta skötts som det ska.

- På tre ställen har vi märkt avvikelser i mätresultaten. Det kan bero på att entreprenören som gjort arbetet inte meddelat oss om att kabeln försetts med mekaniskt skydd. Då får kablarna vara på ett halv meters djup, säger Henrik Suomi på Caruna.

På åkermark ska kablarna vara ligga på ett djup av ungefär 70 centimeter. Ifall kabeln är skyddad med något mekaniskt skydd gäller 50 centimeter.

- Vi har begärt entreprenören att kontrollera saken. Ifall det skett något slarv ska kabeln antingen grävas djupare eller förses med ett skydd.

Inga reklamationer

I Sydösterbotten och Södra Österbotten pågår ännu en hel del arbeten med att gräva ner kablar.

Efter nedgrävningarna görs kontrollmätningar på kablarnas läge samt djup, och allt som allt har 750 kilometer kabel kontrollerats.

Reklamationer från privatpersoner har inte heller, enligt Suomi, kommit till Carunas kännedom.

- Om någon kommer i kontakt med en elkabel som är slarvigt nedgrävd, ska de omedelbart kontakta oss, så vi kan åtgärda saken, konstaterar Suomi.

Diskussion om artikeln