Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hon är tigrarnas match-maker: Jo Cook reste till Högholmen för att para amurtigrar

Från 2018
Specialist på skyddade djurs förökning besöker Högholmens djurpark - Spela upp på Arenan

Tre amurtigrar i djurparken på Högholmen gör sig redo för att flytta. Amurtigrarna som föddes år 2016 är nu redo att se något nytt, efter att ha delat revir med sin mamma i 2,5 år.

Jo Cook är specialist på skyddade djurs förökning och jobbar vid det zoologiska sällskapet i London. Cook leder det europeiska arbetet för fortplantning av amurtigrar och amurleoparder samt det globala programmet för amurleoparder. Hennes jobb går ut på att bestämma vilka amurleoparder och amurtigrar som ska paras sinsemellan.

Cook har rest till Helsingfors för att besöka djurparken på Högholmen och diskutera djurens situation, och projekten för att hjälpa världens amurtigrar och -leoparder.

Det är bestämt att den ena amurtigerhonan ska åka till en djurpark i Polen under nästa vecka.

- Det är även planerat att de två andra syskonen förflyttas tillsammans till en djurpark i Italien under hösten, men detaljerna är ännu inte klara, säger Cook.

En kvinna som heter Jo Cook
Bildtext Jo Cook började sin karriär som djurskötare på en djurpark i London.
Bild: Yle/Carolina Husu

En utrotningshotad art

Amurtigrarna och -leoparderna lever i naturen i Ryssland och Kina. För tillfället finns det ungefär 540 amurtigrar som lever i det vilda, men de räknas fortfarande som en utrotningshotad art.

- Situationen för amurleoparderna är ännu värre. För tillfället finns det endast hundra stycken som lever i naturen, säger Cook.

En tiger
Bild: Yle/Carolina Husu

Amurleopardsstammen var nära att dö ut men under de senaste åren har siffrorna börjat peka uppåt. Det hoppas man på att de ska göra länge.

- Vi har ännu en lång väg att gå, säger Cook.

Cook betonar vikten av att de utrotningshotade djuren förökar sig. Då man väljer vilka djur som ska förflyttas till ett annat zoo för att föröka sig är den viktigaste frågan hur genetiskt viktigt djuret är. Desto fler släktingar det specifika djuret har i djurriket, desto mindre anses den som genetiskt viktig.

Det är inte så svartvitt, arbetet i djurparkerna sträcker sig långt utöver det besökaren ser.

Jo Cook

- Vi försöker lista ut den mest utsatta hanen inom en djurart för att sedan para honom med den mest utsatta honan. En annan viktig faktor är djurets ålder och släktträd, säger Cook.

Enligt Cook är det även viktigt var i Europa djuren befinner sig för att undvika för långa resor.

En tiger
Bild: Yle/Carolina Husu

"Alla tigrar är olika"

Enligt Cook är tigern som en stor hemmakatt.

-Tigern är väldigt duktig på att uttrycka sig. Man kan lista ut vilket humör tigern är på bland annat med att följa med öronens riktning och morr, säger hon.

Alla tigrar har egna personligheter, och de skötare som jobbar med dem varje dag lär sig att läsa av djuren och deras humör.

- Vissa kan morra åt dig medan vissa vill leka med dig. De är verkligen fantastiska djur, säger Cook.

Djurparker fyller en funktion, trots kritik

I sitt arbete har Cook fått möta en del kritik mot djurparker.

- Jag tycker inte man kan säga att djurparker är dåliga, men jag tycker inte heller att man kan säga de är bara bra eftersom det även finns dåliga djurparker i världen.

En tiger hane
Bild: Yle/Carolina Husu

Enligt Cook ger de flesta djurparkerna djuren en trygg miljö att växa upp i och de spelar en stor roll i projekten som jobbar för att rädda utrotningshotade arter.

- Det är inte så svartvitt som man tror, och arbetet i djurparkerna sträcker sig långt utöver det besökaren ser, säger Cook.

Diskussion om artikeln