Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överenskommelse mellan Manafort och Mueller: Erkänner konspiration mot USA

Från 2018
Uppdaterad 14.09.2018 19:55.
Paul Manafort efter plea deal med Robert Muellers Rysslandsutredning.
Bildtext Paul Manafort.
Bild: AFP / Lehtikuva

Paul Manafort undviker Rysslandsutredningens andra rättegång mot honom genom att erkänna konspiration och försök att förhindra rättvisa. I den andra rättegången skulle han också åtalas för bland annat penningtvätt och för att han inte anmält sig som ukrainsk agent.

Han lovade också samarbeta med utredningen i framtiden.

Manafort, 69, är president Trumps före detta kampanjchef. Efter att han började samarbeta med specialutredare Robert Mueller i dennes Rysslandsutredning har presidenten tagit avstånd från Manafort.

Muellers Rysslandsutredning granskar Trumps kontakter till Ryssland, där hypotesen är att kandidat Trump kan ha samarbetat på olaglig väg med ryska myndigheter.

Förra månaden dömdes Manafort för bank- och skattefusk. Den andra rättegången skulle inledas genom juryval på måndag.

Klarar sig undan sex åtal

I och med överenskommelsen med Mueller undviker Manafort åtalen för penningtvätt, försök att påverka vittnen och för att han låtit bli att registrera sig som utländsk agent.

Manafort har arbetat som lobbyist för ryskvänlige, före detta ukrainske presidenten Viktor Janukovytj.

Påverkar Trump?

Analytiker i USA benar nu i vad Manafort har lovat Mueller i utbyte mot vad som kommer vara ett relativt lätt straff med tanke på åtalen. Frågan som höjer sig över andra är huruvida informationen Manafort har tillhandahållit kan skada president Trump.

Trump själv har inte uttalat sig, utan fokuserar på sin favoritkanal Twitter på räddningsarbetet kring orkanen Florence i landets sydöstra och östra delar.

Däremot har hans advokat Rudy Giuliani gått hårt åt domen och kallar den irrelevant för presidenten.

- Än en gång har en utredning slutat i en överenskommelse som inte har någonting att göra med president Trump eller Trumpkampanjen. Orsaken: presidenten har inte gjort något fel och Paul Manafort kommer att tala sanning, säger Giuliani i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln