Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Apoteksautomaterna är här – kunderna välkomnar smidig och anonym hämtning

Från 2018
Automat.
Bild: Yle/Peter Petrelius

På allt fler apotek finns numera automater för avhämtning av läkemedel. De ger kunderna längre öppettider.

Hirvensalon apteekki i Åbo har haft en automat sedan i våras. Det går inte att köpa mediciner ur den, men nog att avhämta produkter som en kund beställt.

Den fungerar så att kunden beställer varan på apotekets webbplats och sedan sätter personalen in varan i skåpet. Kunden får ett sms om att varan är i skåpet. Samtidigt får kunden en kod som behövs då varan hämtas.

Maria Moberg-Gustafsson, farmaceut på apoteket, visar hur det går till. Hon trycker in koden och en av luckorna öppnas.

– Om kunden inte hinner hit under våra öppettider, så kan den komma hit när som helst då butiken har öppet.

Grannen behöver inte veta

Hon säger att kunderna varit nöjda med de längre öppettiderna som automaten erbjuder både på morgonen och på kvällen. Ur den kan både receptfria och receptbelagda mediciner avhämtas, men inte mediciner som kräver kylförvaring. Den är också bra ur en integritetsaspekt, säger Moberg-Gustafsson.

– Hirvensalo är en liten ö. Om man inte vill att grannen hör och ser vad man köper, så är automaten ett bra alternativ.

Apoteket finns inne i matbutiken som har längre öppettider än apoteket. Automaten står inne i butiken och är tillgänglig de tider som butiken är öppen. Det ger apotekskunderna lite större smidighet i att vill hämta sina mediciner.

På Finlands apotekareförbund har man noterat apotekens ökade intresse för läkemedelsautomater. De räknas nu i endast tiotal, men fortsätter att öka. Kommunikationsdirektör Erkki Kostiainen har inte hört om några problem med automaterna. Han säger att kunderna varit rätt nöjda med dem då de kunnat hämta sina mediciner efter att apoteket stängt eller om något läkemedel inte kunnat levereras under morgonen.

Läkemedelsautomaterna påminner om postens paketautomater. Leveranserna sker efter att kunden gjort en beställning antingen på apoteket eller på webben och i samband med det får kunden råd om läkemedlen.

I Sverige har det förekommit fristående apoteksautomater som direkt säljer receptfria mediciner utan förhandsbeställning.

Dem förhåller sig Erkki Kostiainen negativt till, han säger att det dagligen finns apotekskunder som behöver rådgivning kring läkemedel för att de har en felaktig uppfattning om hur de kan användas.

Automater som helt saknar möjlighet till rådgivning kring läkemedlen är inte ett bra alternativ, säger Erkki Kostiainen.

Diskussion om artikeln