Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödläge i valjaktskommissionen då Japan inte fick lov att döda valar – kan IWC fortsätta eller krävs nya organ?

Från 2018
Knölval.
Bild: AFP / Lehtikuva

Japan har kritiserats för att fuska med valjaktsreglerna i många år, men gjorde ett sista försök att få det internationella samfundet på sin sida med ett förslag på "hållbar valkjakt". Man förlorade omröstningen i Internationella valjaktskommissionen med 41-27.

Och i och med det stormade de japanska delegaterna ut, djupt besvikna, och oförmögna att säga ifall detta var världens ledande valjägares sista framträdande vid valkommissionen IWC.

- Om vetenskapliga bevis och diversitet inte respekteras, om kommersiell valjakt är fullständigt förbjudet, kommer Japan att tvingas ta sig en fundamental utvärdering av vår syn på medlemskap i IWC, säger landets vice fiskeriminister Masaaki Taniai till AFP.

Japan har, till skillnad från andra valjagande nationer som Norge, Island och Färöarna (som också kritiseras hårt, inte minst då de anklagas för att fånga fridlysta blåvalar), i flera år menat att landets massiva fångster av bland annat vikvalar går till vetenskapliga ändamål, forskning.

Att valarna sedan blir mat är sekundärt, menar Japan.

En harpunerad val dras ombord ett japanskt valfartyg.
Bildtext En harpunerad val dras ombord ett japanskt valfartyg.
Bild: AFP / Lehtikuva

För att skaka av sig motståndarna, närmast EU, Australien och USA, och en dom av Internationella brottsmålsdomstolen från 2014, föreslog IWC:s ordförandeland fram till fredagen, Japan, att ett råd för hållbar valjakt skulle upprättas.

Det förslaget förlorade med 41-27, trots stöd från önationer i Karibien och Stilla havet, Nicaragua och flera afrikanska länder inklusive Marocko och Kenya. Också Laos och Kambodja röstade med Japan, medan Ryssland och Sydkorea lade ner sina röster.

Splitrat valsamfund?

- Borde valjakt i framtiden regleras av ett annat organ eller kanske flera?

Den frågan ställde japanska IWC-kommissionären Joji Morishita efter omröstningen. Det ter sig mer sannolikt än någonsin att Japan går ur IWC, och de kan få sällskap.

IWC:s moraliska kompass har lett till att Japans förslag förkastats.

Landets före detta IWC-kommissionär Glenn Inwood konstaterar att det inte finns något som i praktiken håller Japan kvar i organisationen.

- Japan investerar tiotals miljoner dollar varje år i valjakt, men vinner inte mycket från IWC, trots att man är dess största välgörare.

Men djurrättsaktivisterna jublar medan japanerna surar.

- IWC:s moraliska kompass har lett till att Japans förslag förkastats. Det är klart, efter att ha hört meningsutbyten den här veckan, att de som stöder skyddandet av valar inte tänker låta IWC:s progressiva konserveringsagenda bli gisslan för den politiska frågan om Japan ska stanna i organisationen eller inte, säger Kitty Block, orförande för Humane Society International.

IWC har reglerat valjakten sedan 1946, och sedan 1982 är reglerna stränga. Vad som händer om länder som Japan lämnar organisationen är oklart.

Diskussion om artikeln