"När jag säger att jag jobbar på en vingård i London är det många som inte tror mig" - varma somrar gynnar vinodlare i England
Vinodling ökar i popularitet i Storbritannien. I dag finns ungefär 500 vingårdar i landet och branschen växer för varje år. Svenska Yle besökte London där det odlas vin för första gången sedan medeltiden.
Enfield, London
- Visst är det unikt. Då man står ute bland odlingarna är det svårt att föreställa sig att man befinner sig så nära centrum, säger Charlotte Antoniou medan hon blickar mot skyskrapornas silhuetter som avtecknar sig i horisonten.
Vi befinner oss på Forty Hall Vineyard, en liten kommersiell vingård som drivs på frivillig basis invid en 1600-talsherrgård i norra London.
Tjugo kilometer söderut ligger Londons pulserande centrum. Därifrån tar man sig till gården med bil på en halv timme.
- Allt görs för hand, vi använder oss inte av några mekaniska hjälpmedel. Varje ranka har ansats fyra till sex gånger per månad av våra fantastiska volontärer, förklarar Charlotte som är en av eldsjälarna bakom verksamheten på gården.
Vad säger människor då du berättar att du jobbar på en vingård i London?
- Visst blir de överraskade. När jag säger att jag jobbar på en vingård i London är det många som inte tror mig.
Vitt vin och bubblande
Sedan vingården grundades för tio år sedan har verksamheten utvidgats gradvis. I dagens läge omfattar odlingarna fyra hektar.
Av druvorna producerar man tre olika sorters viner: två vita viner (ortega och bacchus) samt ett mousserande vin. Röda viner har man inte försökt sig på ännu, berättar Charlotte.
- Vi är inte kända för vårt rödvin i England. Vinerna är inte starka nog och druvorna producerar inte tillräckligt med socker.
- Men vi har också röda druvor på gården eftersom de behövs för vårt mousserande vin som tillverkas med champagnemetoden.
Jordmånen i England påminner om Frankrike
Att man använder sig av just champagnemetoden för att tillverka sitt mousserande vin är ingen slump.
Den kalkhaltiga kritjorden som påminner om den i Frankrike bidrar till att skapa goda förutsättningar för vinodling i Storbritannien.
- Vi kan använda de metoder som man använder sig av i norra Frankrike eftersom vårt klimat är liknande, berättar Charlotte.
Skörden är årets höjdpunkt
Då Svenska Yle besöker vingården är man inne på de sista förberedelserna inför skörden.
- I det här skedet är det viktigt att se till att rankorna mår bra. Det är alltid en kritisk tid då skörden närmar sig, saker kan gå fel. Vi försöker gardera oss mot det, berättar Dan, en av volontärerna på gården.
Hur gör du för att få druvorna att må bra?
- Jag skär bort en del av löven för att utsätta druvorna för sol, regn och vind. Det gör att druvorna utvecklas.
För tio år sedan fanns det 300 vingårdar i landet, i dag har vi 500 eller 600.
― Charlotte Antoniou
Dan har varit med om projektet på Forty Hall sedan det började för tio år sedan. Han berättar att vinrankorna måste ses om hela året.
- Vingårdens kalender börjar genast efter julen, man kunde tro att det inte finns så mycket att göra då. Men det finns. Därefter håller vi på tills skörden. Det är årets höjdpunkt.
Dan säger att han uppskattar möjligheten att delta i arbetet på vingården.
- Det här är väldigt unikt. Det är en fantastisk möjlighet att göra skillnad i det lokala samhället
Vingårdarna blomstrar runt om i landet
Forty Hall är inte den enda vingården som blomstrat upp i Storbritannien under de senaste åren.
Runt om i landet växer det fram vingårdar som drivs av företagare som vill utforska den växande vinmarknaden.
- För tio år sedan fanns det 300 vingårdar i landet, i dag har vi 500 eller 600, berättar Charlotte.
Många frågar sig om Storbritannien verkligheten har det som krävs för att blir ett vinland att räkna med.
Sammanlagt producerar Storbritanniens vingårdar 5 miljoner flaskor vin per år. Branschens årliga omsättning var i fjol 130 miljoner pund.
Med andra ord är Storbritannien fortfarande en liten spelare på den globala vinmarknaden.
Branschen har ändå vuxit kraftigt under de senaste åren och inget talar för att tillväxten kommer att avmattas under de kommande åren.
De varma somrarna gynnar vinodlarna
De varmare somrarna är en bidragande orsak till att vinodlingen växer i Storbritannien.
Enligt landets meteorologiska institut har medeltemperaturen ökat med närmare en grad sedan 1970-talet.
Då det är varmare kan druvornas vegetationsperiod förlängas. Det har också blivit möjligt att introducera nya druvsorter som kräver mer sol och värme, berättar Charlotte.
- Samtidigt vet vi också mer om vilka druvor som går att odla framgångsrikt i de olika delarna av landet.
Vädret är fortfarande en utmaning
Trots de varmare medeltemperaturerna kan den brittiska sommaren vara nog så bedräglig.
I fjol drabbades en stor del av vinodlarna i Storbritannien av en köldknäpp som minskade på skördarna med 70 procent.
- Det var som om någon hade farit fram med en blåslampa. Allt var knaprigt, beskriver Charlotte.
- Men i år har druvorna och rankorna kommit tillbaka starkare. Så ibland betalar sig ett dåligt år tillbaka senare. Jag tror att vi dragit nytta av sommarens värmebölja.
En studie från 2016 bekräftar att kortsiktiga förändringar i väderleken fortfarande spelar en avgörande roll för storleken på vinskördarna och kvaliteten på druvorna.
De risker som plötsliga kast i väderleken kan medföra ökar i takt med att man börjar odla mer känsliga druvor som Pinot och Chardonnay.
Återuppplivar gammal brittisk tradition
Även om merparten av Storbritanniens vingårdar inte verkat i mer än 20-30 år så har vinodlingen icke desto mindre gamla anor i Storbritannien.
Vinodlingen importerades till Storbritannien av romarna för 2000 år sedan. Man uppskattar att det fanns omkring 140 betydande vingårdar i England och Wales i början av 1500-talet.
Efter det minskade antalet vingårdar gradvis. En bidragande orsak till det här var att medeltemperaturerna sjönk runtom i Europa under den här perioden.
Efter andra världskriget återupptogs vintillverkningen i Storbritannien. I dag finns det över 500 vingårdar i landet.
Många är skeptiska till brittiska viner
Trots att vintillverkningen upplevt en renässans under de senaste åren så har de brittiska vinerna fortfarande ett tvivelaktigt rykte bland en del vinkännare.
Många frågar sig om Storbritannien verkligheten har det som krävs för att blir ett vinland att räkna med: ett fördelaktigt klimat, lämpliga druvsorter och tillräcklig know-how.
Kan Storbritannien i framtiden bli ett stort vinland i likhet med Frankrike och Italien?
Charlotte Antoniou på Forty Hall Vineyard uppmanar skeptikerna att sätta sina fördomar åt sidan. Dagens brittiska viner håller hög nivå, anser hon.
- Vid en blindprovning skulle det vara svårt att hitta skillnader. Det handlar om att göra människor uppmärksamma på att det går att odla vin av god kvalitet som smakar gott här.
Då jag berättade för taxichauffören på vägen hit att vi kommer att göra ett tv-reportage om engelsk vinodling så undrade han om vi jobbar för en komedikanal. Vad tänker du om kommentarer av det här slaget?
- Först borde man åtminstone smaka på det, utbrister Charlotte.
- Engelskt vin är av hög kvalitet. Så det är viktigt att vi fokuserar på kvalitet snarare än kvantitet fortsätter hon medan hon blickar ut mot den lilla vingården i utkanten av London.
Charlotte Antoniou arbetar som trädgårdsterapeut på Forty Hall Vineyard. Genom att ha en terapeut närvarande syftar man till att öka på välbefinnandet bland volontärerna. Här kan du läsa mer om hur en av de frivilliga ser på verksamheten.
"För mitt mentala välbefinnande är det viktigt att komma hit på regelbunden basis"
Forty Hall Vineyard är ett "socialt företag" i norra London som verkat i tio år. Efterhand har den odlade arealen ökat, då fler frivilliga kommit med i verksamheten.
Idén med verksamheten är att förstärka lokalsamhället genom att erbjuda invånare från närbelägna områden en möjlighet att komma ut i naturen en gång i veckan.
Vi frågade Paul - en av de frivilliga - hur han ser på verksamheten vid Forty Hall.
Vad innebär vingården för lokalsamhället i omgivningen?
- För mitt mentala välbefinnande är det viktigt att komma hit på regelbunden basis och delta i alla de uppgifter som ingår i att odla vin. Det innebär att jag gör något för vingården men även för lokalsamhället.
Vad innebär verksamheten för dig?
- Det ger mig en känsla av lugn och avkoppling som jag inte fått tidigare, vare sig av arbete eller träning. Jag ser fram emot att komma hit regelbundet, känslan man får här bär man med sig med under hela veckan.
Paul berättar att han gjort hela sin karriär i kontor i centrala London. Han hade ingen tidigare erfarenhet av vare sig trädgårdsskötsel eller vinodling då han gick med i projektet kring Forty Hall för ett år sedan.
- London är en vibrerande men också en stressig stad. Därför tror jag att det behövs sociala företag och lokala gemenskaper av det här slaget. Jag tror att vi kan gå i bräschen för den här utvecklingen på ett positiv sätt.
- Vinet är organiskt och man vet att det inte innehåller några kemikalier. Jag anser att vårt mousserande vin står sig i jämförelse med champagne och andra kvalitetsviner från runtom i världen.
Drabbad av klimatet
• Svenska Yle träffar i en artikelserie människor från olika delar av världen som på ett eller annat sätt redan nu har drabbats eller berörts av klimatförändringen.
• Förutom franska vinodlare träffar vi också bland annat fiskare vid Turkanasjön i Kenya, ursprungsbefolkning i USA, renuppfödare i svenska Lappland och skidanläggningsföretagare i Alperna.
• Artiklarna publiceras under hösten fram till klimattoppmötet i Polen i december.
Vinfälten dammar och rankorna slokar i franska Bourgogne efter sommarens torka - vinodlarna tvingas skörda ovanligt tidigt
Sluttningar mot norr ökar i popularitet.