Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi kan inte utesluta militär intervention i Venezuela" - ovanligt skarpt uttalande från Nord- och Sydamerikanska samarbetsorganisationen OAS

Från 2018
Uppdaterad 15.09.2018 11:17.
OAS generalsekreterare Luis Almagro säger för första gången att man inte kan utesluta en militär intervention för att störta Venezuelas president Nicolas Maduro
Bildtext OAS generalsekreterare Luis Almagro säger för första gången att man inte kan utesluta en militär intervention för att störta Venezuelas president Nicolas Maduro
Bild: EPA-EFE/Schneyder Mendoza

Chefen för den nord- och sydamerikanska samarbetsorganisationen OAS, Luis Almagro, säger i ett ovanligt skarpt uttalande att man inte kan utesluta en militär intervention för att avsätta Venezuelas president Nicolas Maduro.

Den uruguayanska generalsekreteraren Luis Almagro anklagade Maduro för brott mot mänskligheten, då han besökte en stad vid gränsen mellan Colombia och Venezuela.

- Jag anser att vi inte kan utesluta något alternativ, vad gäller en militär intervention för att avsätta Nicolas Maduro, sade Almagro då han avslutade ett tre dagar långt besök i Colombia.

Det ekonomiska armodet i Venezuela har tvingat över 1,6 miljoner venezolaner på flykt till länder som Ecuador, Colombia och Brasilien.

Över en miljon av dem har flytt till Colombia, som länge har haft ansträngda relationer med sin krisdrabbade granne.

- Folkets lidande och den ökande flykten kräver främst diplomatiska lösningar, men vi kan inte utesluta andra alternativ, konstaterade Almagro,.

Nicolas Maduros popularitet har rasat men han stöds ännu av armén och sina egna, mest lojala anhängare
Bildtext Nicolas Maduros popularitet har rasat men han stöds ännu av armén och sina egna, mest lojala anhängare
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

"Interventionist"

Venezuelas regering som har kritiserat OAS-chefen som en "interventionist", har nu också vänt sig till FN:s generalsekreterare Antonio Guterrres och klagat över "en viss högt uppsatt tjänsteman för att ha beskrivit normal migration som en humanitär kris som kräver en intervention."

Almagros uttalande kom efter att New York Times för en vecka sedan avslöjade att president Donald Trumps administration hade förhandlat i hemlighet om ett kuppförsök med venezolanska militärofficerare.

Förhandlingstrevarna ledde ändå ingen vart, enligt New York Times.

Amerikanska medier har tidigare rapporterat att Trump i fjol somras bad sina medarbetare att utreda en militär intervention.

Han bekräftade då offentligt att "han inte utesluter ett militärt alternativ" för att få slut på kaoset i Venezuela.

Över 1,6 miljoner venezolaner har flytt utomlands sedan år 2015. Över en miljon av dem har tagit sig till grannlandet Colombia
Bildtext Över 1,6 miljoner venezolaner har flytt utomlands sedan år 2015. Över en miljon av dem har tagit sig till grannlandet Colombia
Bild: EPA-EFE/Schneyder Mendoza

Gick nu lika långt som Trump

Almagro uppmanade också det internationella samfundet att inte "tolerera diktatur i Venezuela", eftersom det bidrar till instabilitet i regionen.

- Det venezolanska folket har betalat ett alltför högt pris för att återfå sin demokrati, vilket inte ännu har lyckats. Det internationella samfundet måste definitivt reagera, krävde Almagro.

Almagro har varit en av Maduros främsta kritiker i Latinamerika, men fram till nu har han undvikit att tala om intervention så som Trump har gjort.

Hans uttalande är förvånande eftersom han tidigare i skarpa ordalag har fördömt USA:s invasion i Dominikanska Republiken år 1965 som då välsignades av OAS.

Talet om militära åtgärder och särskilt av USA stöter på hårt motstånd bland länder i Central- och Sydamerika, som ännu har i färskt minne hur USA i årtionden stödde kuppmakare och militära uppror i till exempel Chile, Kuba och Brasilien.

OAS eller Organization of American States, är en samarbetsorganisation för 35 länder i Nord- och Sydamerika, som har sitt högkvarter i Washington i USA.

Diskussion om artikeln