Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rwanda frigav överraskande 2 100 fångar, bland dem kvinnlig oppositionsledare

Från 2018
Uppdaterad 15.09.2018 15:07.
Victoire Ingabire år 2010, samma år som hon dömdes till 15 års fängelse för att ha konspirerat mot regeringen
Bildtext Victoire Ingabire år 2010, samma år som hon dömdes till 15 års fängelse för att ha konspirerat mot regeringen
Bild: EPA/OLIVIER BOULOT

Rwandas regering har frigett över 2 100 fångar, bland dem en av landets främsta oppositionsledare, Victoire Ingabire.

Ingabire togs emot av jublande anhängare då hon frigavs ett par timmar efter det överraskande beskedet om massamnestin.

- Jag tackar presidenten för att ha frigett mig. Det här är början på öppnandet av ett politiskt rum i Rwanda, det hoppas jag, sade Ingabire då hon lämnade Mageragere fängelset i huvudstaden Kigali.

Ingabire uppmanade också president Paul Kagame att frige andra politiska fångar som Diane Rwigara, som utmanade Kagame i presidentvalet i år 2017. Hon fängslades i fjol och åtalas nu för förräderi.

Den sittande presidenten Paul Kagame ger sin röst i Kigali i Rwanda. Presidentvalet hölls den 4 augusti 2017.
Bildtext Rwandas långvarige president Paul Kagame som har eliminerat sina politiska motståndare, brukar få över 90 procent av rösterna i presidentval
Bild: PA/RWANDAN PRESIDENTIAL OFFICE

Ingabires parti bannlyst

Ingabire som leder det bannlysta oppositionspartiet FDU-Inkingi, återvände år 2010 till sitt hemland från landsflykt i Nederländerna då hon tänkte ställa upp i presidentvalet.

I stället fängslades hon och dömdes samma år till 15 års fängelse för att ha konspirerat mot regeringen, för terrorism och för att ha förnekat folkmordet i Rwanda år 1994.

Hon förnekade alla åtalspunkter och internationella människorättsorganisationer som Human Rights Watch, anser att domen var politiskt motiverad.

Ingabire tillhör majoritetsfolket hutuerna medan president Paul Kagame kommer från tutsierna, som utsattes för ett folkmord år 1994, då över 800 000 människor massakrerades.

Presidenten benådade också Ingabires partikamrat, musikern Kizito Mihigo, som hade dömts för att ha deltagit i en mordkonspiration mot Kagame.

Kagames anhängare inför valet i Rwanda
Bildtext Tutsiledaren Paul Kagame styr enväldigt i Rwanda
Bild: PHILIPP HEDEMANN

Ingen förklaring

Paul Kagame har styrt Rwanda med hård hand ända sedan en rebellarmé, gjorde slut på folkmordet som begicks av radikala hutuer, uppviglade av den dåvarande hutu-regeringen.

Landets ekonomi har förbättrats betydligt sedan Kagame tillträdde presidentposten år 2000, men människorättsgrupper anklagar honom för att ha låtit fängsla och tortera politiska motståndare och för att ha tvingat många i exil.

Kagame som brukar vinna presidentvalen med över 90 procent av rösterna, genomförde nyligen en grundlagsreform som innebär att han kan sitta kvar på sin post fram till år 2034.

Kagame sammankallade regeringen på fredagen då man beslöt att frige 2 140 fångar, men regeringen, angav ingen orsak till det överraskade beslut.