Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkta i Skripal-fallet än mer misstänkta – inga spår i befolkningsregistren innan 2009, enligt undersökande journalister

Från 2018
Uppdaterad 16.09.2018 07:59.
De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury
Bildtext De två männen fastnade på övervakningskameror i Salisbury.
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT

Medborgarjournalisterna på Bellingcat och grävande journalisterna på the Insider Russia har granskat dokument och uppgifter om de misstänkta, Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov. Resultatet verkar visa att herremännen inte existerade innan 2009.

Enligt publikationerna tyder mycket på att det ryska försvarsministeriet har skapat de två männens identitet. På hemligstämplade passhandlingar för Petrov, som Insider Russia har publicerat, finns ett telefonnummer som enligt ryska tidningen Novaja Gazeta leder till en telefonväxel på ministeriet.

Då brittiska tidningen The Observer ringde numret svarade en person att hen inte lämnar ut uppgifter under några som helst omständigheter.

Också ABC:s Moskvakorrespondent Patrick Reevell ringde numret, och fick höra att han måste kontakta ministeriet för information.

Petrov och Bosjirov är brittiska underrättelsetjänsternas huvudmisstänkta i fallet där ex-spionen Sergej Skripal, hans dotter Julija Skripal och en polis som försökte hjälpa dem skadades allvarligt av ryska nervgiftet Novitjok i Salisbury i mars.

Ryssland förnekar männens skuld, men Storbritannien är säkra på att de är skyldiga och dessutom ryska agenter.

Att männens identiteter verkar vara fabricerade stöder den hypotesen, menar nu många inom underrättelseväsendet.

Experter medger att det är hemskt sällsynt att 39-åriga män, som Petrov, skulle sakna dokumentation från sina första 30 år.

President Vladimir Putin kallade dem för vanliga killar och "självklart civila".

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Bildtext Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov.
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE /

Männen intervjuades av Russia Today för några dagar sedan, i en intervju som blivit föremål för förlöjligande världen över då den enligt många är så uppenbart dramatiserad och manusdriven.

Andra varnar för att intervjun är ett tillräckligt vasst propagandaverktyg för att så såpass mycket osäkerhet kring fallet att västvärldens ryskvänliga krafter ytterligare stärker sina positioner.

Vissa menar också att den är genuin och sann. Inte dock Theresa Mays talespersoner på Downing Street, som kallade intervjun för en förolämpning mot folks intelligens.

Diskussion om artikeln