Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pussy Riot aktivist som kan ha förgiftats flögs till Berlin - "De försökte mörda eller skrämma honom"

Från 2018
Uppdaterad 16.09.2018 14:30.
Pussy Riots producent och tidningsutgivare Pjotr Verzilov var en av de aktivister som stormade fotbollsplanen mitt under VM-finalen i Moskva mellan Frankrike och Kroatiene
Bildtext Pussy Riots producent och tidningsutgivare Pjotr Verzilov var en av de aktivister som stormade fotbollsplanen mitt under VM-finalen i Moskva mellan Frankrike och Kroatiene
Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Den ryske Pussy Riot aktivisten Pjotr Verzilov som misstänks ha blivit förgiftad, har flugits till Berlin för medicinsk vård.

Den 30-årige Verzilov är svårt sjuk och kan varken se, prata eller röra sig, enligt anhöriga som säger sig vara säkra på att han förgiftades tidigare i veckan.

Han togs in på ett sjukhus i Moskva i tisdags efter att han plötsligt förlorade synen och talförmågan.

Verzilov anlände till Berlin sent på lördag kväll och skrevs in på en icke namngiven klinik där han genast togs in på intensivavdelningen, uppger den tyska tidningen Bild.

Enligt sjukhuskällor är hans tillstånd allvarligt

Man misstänker nu att han kan ha förgiftats med ett läkemedel som är avsett för lungsjukdomar.

- Jag utgår från att han förgiftades medvetet och att det var ett försök att skrämma eller mörda honom, säger hans fru Nadesjda Tolokonnikova, som också tillhör punkbandet Pussy Riot.

Pussy Riot stormar planen under VM-finalen
Bildtext En av de aktivister som stormade planen under VM-finalen
Bild: EPA-EFE/PETER POWELL

Stormade planen i VM-finalen

Verzilov var en av de Pussy Riot aktivister som stormade fotbollsplanen mitt under VM-finalen i Moskva i somras. Han dömdes då till ett 15 dagar långt fängelsestraff.

Verzilov kollapsade efter att han och hans nuvarande flickvän Veronika Nikulshina had frigetts från fängelset. Nikulshina säger att pojkvännen "definitivt förgiftades."

Ryska aktivister och journalister har spekulerat i att många inom landets interna säkerhetstjänst var missnöjda med att domen inte var strängare och att de nu vill ta hämnas Pussy Riot på ett annat sätt.

Medborgarorganisationen Cinema for Peace betalade för flygambulansen som tog Verzilov till Berlin.

- Det var viktigt för familjen att han togs till ett sjukhus utanför Ryssland så snabbt som möjligt. Det är också viktigt att slå fast om han förgiftades, säger organisationens ordförande Jaka Bizil.

Punkbandet Pussy Riot blev världskänt år 2012 då det genomförde en regeringskritisk performance i Kristus Frälsarens katedral i Moskva
Bildtext Punkbandet Pussy Riot blev världskänt år 2012 då det genomförde en regeringskritisk performance i Kristus Frälsarens katedral i Moskva
Bild: Reuters

Producent och chefredaktör

Verzilov har varit producent för Pussy Riot och han ger också ut nättidningen Mediazona, som bland annat bevakar människorättsbrott i det ryska straffsystemet.

Pussy Riot aktivisterna blev världskända år 2012 då de genomförde en regeringskritisk performance i den rysk-ortodoxa Kristus Frälsarens katedral i Moskva.

Efteråt dömdes de tre aktivisterna till två års fängelse för huliganism.

Uppvisningen i katedralen var enligt Pussy Riot, ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Gruppen som sedan dess har genomfört många uppseendeväckande protestaktioner, fick stort stöd utomlands och världskända artister uttryckte också sitt stöd, bland dem Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers.

Diskussion om artikeln