Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lena Holmlund från Vasa väljer att hoppa av ekorrhjulet – ska starta B&B i Frankrike

Från 2018
Uppdaterad 17.09.2018 07:55.
Porträtt av Lena Holmlund ute på gården.
Bildtext Givetvis kommer också katten Romeo att få följa med matte Lena Holmlund när hon flyttar till Frankrike för att öppna ett bed & breakfast.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ett pittoreskt B&B i en fransk by i stället för kontorsjobb 8-16 varje vardag, hur låter det? Det är i varje fall vad Vasabon Lena Holmlund går och drömmer om. Och nu håller drömmen på att bli sann.
Hon ska bara ta hand om sin 102-åriga moster först innan hon kan flytta.

Lena Holmlund berättar att hon nyligen fyllt 57. I våras blev hon arbetslös och nu har hon insett att det är dags att göra det som alltid drömt om. Nämligen att flytta till Frankrike och öppna ett B&B (bed & breakfast).

Varför just Frankrike?

- Som ungdom studerade jag i Schweiz och reste också runt en del. Då föll jag för Frankrike. Jag tycker att de har helt underbar natur och så är det varmare där på vintrarna, säger Lena Holmlund.

- Nu på äldre dar har jag också tittat mycket på pensionssystem, sjukvård och allt sådant. I den jämförelsen är Frankrike bättre än Italien och delvis också Spanien.

Porträtt av Lena Holmlund där hon sitter i sitt kök.
Bildtext Lena Holmlund
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Livet är som en bok med flera kapitel

I januari nästa år kan Lena Holmlund fira 20 år i sitt gamla röda trähus med vita knutar i Gerby i Vasa. Under årens lopp har hon hunnit samla på sig en hel del. Dessutom har hon mycket sparat från tidigare och hon förvarar en hel del av dotterns saker i huset.

Innan hon kan flytta till Frankrike måste hon göra en ordentlig rensning bland sina saker och sedan sälja huset. Dessutom har hon lovat att ta hand om sin 102-åriga moster så länge hon lever.

Porträtt av Lena Holmlund och hennes röda hus.
Bildtext Lena kan inte köpa hus i Frankrike före hon sålt sitt hus i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Dottern bor i Stockholm så det enda som håller henne kvar i Vasa är mostern. Ja, och förstås katten Romeo men han får följa med till Frankrike.

Delvis därför anser hon inte att det är ett enormt steg att bryta upp och flytta.

- I och med att jag har bott, arbetat och studerat utomlands på olika ställen har jag brutit upp flera gånger. Klart det är jobbigt men jag ser livet som en bok med många kapitel. Man ska njuta av varje kapitel men när man börjar känna att nu är det här kapitlet tråkigt ska man köra ett nytt.

- Allting är upp till en själv. Man kan aldrig skylla på någon annan än. Det finns alltid olika utvägar för allt.

B&B för frihetens skull

Att starta ett bed & breakfast har för Lena att göra med friheten. Hon får då vara sin egen chef. Men det handlar också mycket om möten med andra människor.

- Det där att möta människor föll jag för när jag var och hjälpte till på ett bed & breakfast. Det är helt underbart. Du lär ju känna de här människorna. Du talar med dem, du sitter med dem, du äter med dem.

I somras fick Lena pröva på hur det är att jobba på ett B&B. I tio dagar fungerade hon som working guest på ett B&B i Languedoc i Frankrike.

- Jag hjälpte till med frukost, lite städning och bädda sängar ibland. Jag tog emot gäster tillsammans med ägaren mot att jag fick bo och äta gratis.

Var det så som du hade tänkt dig?

- Ja, det var det nog. Men till och med ännu mer positivt tack vare möten med människor.

Men att det är en hel del arbete med att driva ett B&B fick Lena också se under sina tio dagar som working guest.

- Ägaren tog hand om allt det administrativa samtidigt som hon hela tiden måste vara online. Hon har hela ansvaret så det är klart det är mycket jobb. Men man ser inte det som ett jobb, utan man ser det som en livsstil.

Jag ser livet som en bok med många kapitel. Man ska njuta av varje kapitel men när man börjar känna att nu är det här kapitlet tråkigt ska man köra ett nytt.

Var på väg att byta bransch redan tidigare

Tidigare har Lena arbetat en hel del med kommunikation. I två omgångar som sammanlagt blev nästan 20 år jobbade hon på Wärtsilä. Den sista omgången jobbade hon med bolagets interna kommunikation.

- Det var ett jätteroligt jobb, superintressant men superhektiskt. Det var också omorganisationer rätt ofta där.

Då insåg Lena att om hon någon gång borde byta bransch så skulle det ske då, hon var då över 50 år gammal.

- Då tänkte jag först att jag skulle utbilda mig inom byggbranschen. Men så fick jag ett jobberbjudande som jag inte kunde tacka nej till.

Erbjudandet var att arbeta med marknadsföring inom ett litet bolag.

- Det var superintressant men de var lite före sin tid och blev tvungna att skära ner.

Sedan i våras är Lena arbetslös. Även om hon har siktet inställt på Frankrike fortsätter hon söka jobb på hemmaplan.

Med tanke på mostern är det svårt att veta hur länge till hon behöver bo i Vasa.

Från kontor till praktiskt arbete

Trots att Lena nu har god tid på sig att förbereda sig för en flytt till Frankrike är det ändå ett stort steg att ta, från kontorsjobb till mer praktiskt arbete - även om ett B&B också innebär administrativt arbete.

- Det är ett stort steg att ta, det är mycket arbete att vara egenföretagare. Men mötet med människor lockar mig.

Lena har hunnit komma i kontakt med andra som bytt från kontorsarbete till praktiskt arbete men hon har också stött på de som önskat att de själva vågade göra samma sak.

- Nu för tiden är arbetslivet så hektiskt. Det blir aldrig nog fast hur folk presterar, det ska bara vara mer och mer och fortare och fortare. Folk orkar helt enkelt inte. Jag tror att det är många som vill ha den här lugnare takten, även om du förstås jobbar hårt som egenföretagare.

Det blir aldrig nog fast hur folk presterar, det ska bara vara mer och mer och fortare och fortare

Den respons Lena fått när hon berättat om sina planer har sträckt sig över hela repertoaren. Allt från det där kommer inte att gå till kör hårt det där blir jättebra.

Hennes största hejarklack består av hennes dotter.

- Hon säger hela tiden att jag måste göra det, att du måste följa dina drömmar. Jag tror att jag blir en bra förebild för henne om jag gör det.

Vill ha ett gammalt stenhus med stor trädgård

Det område i Frankrike som Lena siktat in sig på heter Languedoc. Redan i flera år har hon spanat in olika ställen och börjar ha det rätt klart för sig hur hennes hus ska se ut.

- Jag har tänkt mig ett hus på landsbygden som inte är alltför långt från en by. Jag vill ha en stor och egen trädgård. Det ska vara ett gammalt stenhus, det får gärna kräva lite renovering så jag får sätta min egen prägel på det.

Det är ett rustikt hus hon ser framför sig med balkar i taket och ett stort, lantligt kök.

- Och så ska jag ha en pool.

Lena Holmlund läser en tidning om franska hus och gårdar.
Bildtext Lena prenumererar på en tidning om franska hus och gårdar.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Men det går inte i en handvändning att köpa hus och starta upp en verksamhet i Frankrike.

- Det är väldigt byråkratiskt i Frankrike. De är också lite efter oss i och med att allt ska vara till pappers med stämplar, har jag förstått.

Därför har Lena fått rådet av en svensk som öppnat B&B i Frankrike att köpa med sig en hel del stämplar.

- Det spelar ingen roll vad det står på stämplarna, huvudsaken är att pappren är stämplade. Hon hade använt en stämpel som det stod god jul på, säger Lena och skrattar gott.

Vasabon Lena Holmlund väljer att följa sina drömmar, hon ska ta pick och pack samt katten Romeo och öppna upp B&B i Frankrike

11:41

Diskussion om artikeln