Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

IS: Skolelev i Esbo dog efter att ha fått ett sjukdomsanfall under gymnastiktimmen

Från 2018
Uppdaterad 16.09.2018 20:50.
Skylt med texten Tiistilän koulu, skolan i Distby
Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Esbo stads utbildningsdirektör Kaisu Toivonen säger till STT att en elev vid den finska skolan i stadsdelen Distby tidigare i veckan fördes med ambulans till sjukhus på grund av en sjukdomsattack.

Ilta-Sanomat rapporterar att högstadieeleven har dött.

Rektorn för Tiistilän koulu Mirja Pirinen säger till STT att eleven fördes till sjukhus från gymnastiktimmen.

Under gymnastiktimmen gjordes enligt Ilta-Sanomat ett uthållighetstest där eleven springer fram och tillbaka i en gymnastiksal. Farten ökar successivt under testet. Testet kallas 20 meters skyttellöpning.

Utbildningsstyrelsen har publicerat en video där man visar hur 20 meters skyttellöpning går till.

Veterligen inga hälsoproblem tidigare

Generalsekreteraren Minttu Korsberg vid Statens idrottsråd säger att elever veterligen aldrig tidigare har haft hälsoproblem i samband med test av det här slaget.

Korsberg säger att det finns en maximitid för skyttellöpningen. Testet kan också avslutas tidigare om eleven blir trött och väljer att sluta.

Korsberg säger att den så kallade Move-mätningen görs mindre krävande för elever som har någon sjukdom som begränsar prestationsförmågan. Elever som till exempel är förkylda ska inte genomföra testet.

Esbos bildningsdirektör Aulis Pitkälä säger till Iltasanomat att man efter de tragiska händelserna måste utreda om Move-testen är ett tryggt och fungerande sätt att mäta elevers prestationsförmåga.

Undervisningsministern vill utreda fallet

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger till Lännen Media att nyheten om dödsfallet är skakande. Hon uttrycker sitt deltagande till offrets familj och närstående.

Grahn-Laasonen säger att Undervisnings- och kulturministeriet förutsätter att frågan utreds noggrant och att man därefter i samråd med experter slår fast vad som har hänt och vad man eventuellt borde ändra på.

Källor: STT, Iltasanomat, Utbildningsstyrelsen, Aamulehti

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av undervisningsministern.

Diskussion om artikeln