Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya misstankar om giftattack utlöste panik i Salisbury - polisen försäkrar att det inte var frågan om Novitjok

Från 2018
Polisen spärrade av området kring en italiensk restaurang i Salisbury då ett par plötsligt insjuknade i restaurangen
Bildtext Polisen spärrade av området kring en italiensk restaurang i Salisbury då ett par plötsligt insjuknade i restaurangen
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL

Nya misstankar om en giftmordattack utlöste panik i går kväll i den sydengelska staden Salisbury.

Polisen larmade allmänheten och spärrade av delar av staden, då ett par plötsligt insjuknade på en italiensk restaurang.

Experter som kallades in, kunde ändå snabbt konstatera att det inte var frågan om en ny attack med nervgiftet Novitjok som användes i våras i Salisbury i mordförsöket på den ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

- Mycket höga försiktighetsåtgärder vidtogs på grund av händelser i staden nyligen och av oro för att paret hade utsatts för okända ämnen, meddelade polisen sent på kvällen.

- Vi kan nu bekräfta att det inte finns något som tyder på Novitjok i ämnet, uppgav polisen något senare.

spioner, skripal
Bildtext Män som kallar sig Alexander Petrov och Ruslan Boshirov misstänks för mordförsöket i Salisbury den 4 mars. Männen medgav i torsdags att de var i staden, men bara som turister
Bild: AFP / Lehtikuva

Inget brott

En man i fyrtioårsåldern och en kvinna kring 30 år, togs in på sjukhus efter att plötsligt ha insjuknat i restaurangen.

Enligt polisen är det oklart om något brott har begåtts, men man har i varje fall blåst av larmet och incidenten betraktas inte längre som allvarlig.

Det var i Salisbury i mars som Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa på en parkbänk efter att ha förgiftats med nervgiftet Novitjok, som i tiderna utvecklades och tillverkades i Sovjetunionen.

Far och dotter överlevde men ett brittiskt par som senare kom i kontakt med giftrester i en bortkastad parfymflaska, insjuknade också och den 44-åriga Dawn Sturgess avled kort därefter på ett sjukhus.

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Bildtext Alexander Petrov och Ruslan Boshirov tros vara medlemmar av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE /

Ryssland skyldigt?

Storbritannien anklagade Ryssland och åtal väcktes mot två ryska män som befann sig i Salisbury då Sergej och Julia Skripal insjuknade.

De misstänkta som namngavs som Alexander Petrov och Ruslan Boshirov, anklagas för att vara medlemmar i Rysslands militära underrättelsetjänst.

Männen intervjuades i ryskt tv i torsdags, då de hävdade att de besökte Salisbury endast som turister.

Sedan dess har det kommit ännu mer uppgifter som tyder på att de har kopplingar till Kreml och den ryska underrättelsetjänsten GRU

President Vladimir Putins talesperson försäkrade under veckoslutet att männen inte har gjort något brottsligt och att de inte har något att göra med vare sig Kreml eller Vladimir Putin.

Diskussion om artikeln