Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forna ärkefienderna Etiopien och Eritrea slöt historiskt fredsavtal i Saudiarabien

Från 2018
Saudiarabiens Kung Salman bin Abdulaziz Al Saud (i mitten) var också närvarande när Eritreas president Isaias Afwerki (till vänster)  och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed (till höger) undertecknade ett fredsavtal i Jeddah
Bildtext Saudiarabiens Kung Salman bin Abdulaziz Al Saud var också närvarande när Eritreas president Isaias Afwerki (till vänster) och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed (till höger) undertecknade ett fredsavtal i Jeddah
Bild: EPA-EFE/SAUDI PRESS AGENCY

De forna ärkefienderna Etiopien och Eritrea har slutit ett slutligt fredsfördrag i Saudiarabiens andra stad Jeddah.

Inga detaljer om fredsavtalet har ännu offentliggjorts men avsikten är att befästa ett avtal om vapenvila som länderna slöt i somras.

- Fredsavtalet som slöts i Jeddah är en historisk händelse som kommer att bidra till säkerhet och stabilitet i regionen, konstaterade Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir då avtalet undertecknades av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki.

Närvarande var också Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz Al Saud, kronprins Mohammed bin Salman samt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Awferki och Ahmed kom i juli överens om att avsluta den långvarige konflikten mellan länderna, som bröt ut efter ett två år långt gränskrig som började år 1998.

Återöppning av Eritreas ambassad
Bildtext Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki

Snabb försoningsprocess

Länderna öppnade förra veckan två gränsövergångar för första gången på 20 år. Etiopien och Eritrea har på sistone också öppnat ambassader, flygförbindelser och handelsrutter mellan länderna.

Eritrea bröt sig ur Etiopien och utropade sig självständigt i början av 1990-talet men relationerna var spända och ett gränskrig bröt alltså ut år 1998.

Fyra år senare upprättades en demarkationslinje med hjälp av FN, men fientligheterna fortsatte i åratal.

Genombrottet i fredsförsöken gjordes i somras då den reformorienterade nye etiopiska premiärministern Abiy Ahmed meddelade att Etiopien återbördar omstridda områden som Eritrea har gjort anspråk på, inklusive staden Badme där gränskriget i tiderna bröt ut.

En vind av hopp blåser i Afrikas horn

― Antonio Guterres, FN:s generalsereterare

Gränsförhandlingar även med Djibouti

Generalsekreterare Antonio Guterres meddelade samtidigt i Jeddah att Etiopien också försöker få slut på en gammal gränstvist med Djibouti.

Saudiarabien skall medla i förhandlingarna som förs i Jeddah på måndag och tisdag, meddelade FN-chefen

- En vind av hopp blåser i Afrikas horn, konstaterade Guterres.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i samtal med FN:s generalsekreterare António Guterres
Bild: EPA-EFE/SAUDI PRESS AGENCY

Saudiarabien vill ha stöd för kriget i Jemen

Eritrea har under de senaste åren närmat sig Saudiarabien och dess allierade Förenade Arabemiraten. De har bland annat byggt en militärbas i hamnstaden Assab, som används för kriget i Jemen

Eritrea spelar en viktig roll för Saudiarabien eftersom man vill ha Eritreas och Etiopiens stöd i kriget mot houthi-rebeller i Jemen.

Rebellerna har bland annat angripit handelsfartyg i det strategiskt viktiga sundet Bab al-Mandeb som ligger mellan Afrikas horn och den Arabiska halvön och saudierna vill därför ha stöd från länderna i Afrikas horn.

- Det här fredsavtalet är en del av Saudiarabiens mål att ta in Afrikas horn i sin intressesfär, särskilt med tanke på kriget i Jemen, säger Thedore Karasik vid tankesmedjan Gulf State Analytics.

Diskussion om artikeln