Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sammelvuo om platsen bland de 16 bästa: "Det här är stort men turneringen fortsätter"

Från 2018
Uppdaterad 17.09.2018 14:42.
Tuomas Sammelvuos mannar avancerar i VM.
Bildtext Tuomas Sammelvuos mannar avancerar i VM.

Chefstränaren för herrarnas volleybollslandslag, Tuomas Sammelvuo, var glad och nöjd när det blev klart att Finland avancerar från gruppspelet.

Redan efter Finlands 3–2-seger över Puerto Rico låg en plats bland de 16 bästa nära till hands, men klart blev avancemanget från gruppspelet först senare på kvällen efter Bulgariens 3–0-seger över Kuba.

Landslagslotsen Tuomas Sammelvuo satt på läktarna och jublade stort när Bulgariens Nikolai Penchev satte punkt för Kubas VM-turnering, vilket i samma veva innebar att Finland går vidare från D-gruppen som gruppfyra.

– Det här är ganska stort. Huh huh, utropade en leende Sammelvuo vid Yle Urheilus intervju strax efter Bulgariens seger.

– Genast efter EM-kvalet fastställde vi att vårt mål är att avancera från gruppspelet. Nu är det klart och jag känner mig lite förvirrad eftersom vi inte tänkt på något annat än på att leva en dag i sänder.

– Det här är stort men turneringen fortsätter.

Iran nästa

Finland avancerade från gruppspelet till de 16 bästa nationerna – en bedrift som man gör för andra gången i rad i VM. För fyra år sedan i VM i Polen slutade Finland på delad nionde plats.

På måndagen har volleybollsherrarna en ledig dag vad matcher beträffar, på tisdag avrundas gruppspelet med match mot Iran. En i sig betydelselös match – Finland slutar fyra i D-gruppen hur det än går. Iran har dock en eventuell gruppseger på lut, åtminstone om laget besegrar regerande världsmästaren Polen i måndagskvällens dust.

Klart är ändå att vilodagen kommer väl till nytta för Finland eftersom man hade tre tunga matcher under veckoslutet.

– Vi tränar på gymmet på måndagen. De som spelade (i söndagens segermatch) mot Puerto Rico tränar senare, de som inte spelade tränar tidigare. På kvällen tittar vi på video hur Iran spelar, berättar Sammelvuo.

De avslutande matcherna i gruppspelet spelas på tisdag medan slutspelet inleds på fredag. VM är för första gången indelat på två värdnationer, Italien och Bulgarien.

Finlands matcher i VM:

Bulgarien – Finland 3–0
Finland – Kuba 3–1
Polen – Finland 3–1
Puerto Rico – Finland 2–3
Finland – Iran X–X

Diskussion om artikeln