Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF-spelare om fotbollssäsongen i division 3: Det har varit upp och ner

Från 2018
Damfotboll
Bildtext Arkivbild. Redan nu är det klart att Ekenäs IF också nästa säsong spelar i division 3. På bilden Znar Ismaelsson i en match mot Kasiysi/Hiki
Bild: Patric Westerlund

Då tre matcher återstår av säsongen ligger Ekenäs IF:s fotbollsdamer fyra i serietabellen i fotbollens division 3.

I söndags blev det förlust mot JäPS. Matchen i Träskända slutade 3-1.

JäPS gjorde ett mål alldeles i början av matchen och det gjorde att EIF inte riktigt kom igång med spelet, berättar höger och vänster mittfältare Znar Ismaelsson.

- Det första målet kom direkt på, innan vi kom i rätt stämning, så det drog lite ner på vår ork och motivation.

Andra halvlek förlöpte däremot betydligt bättre för EIF.

- Det var jämnt och det blev inga mål i andra halvlek, beskriver mittbacken Emma Westerdahl.

Znar Ismaelsson och Emma Westerdahl
Bildtext Znar Ismaelsson och Emma Westerdahl.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

En varierande säsong

Ekenäs IF spelar sin första säsong i division 3 och hittills har spelåret kantats av skador och bortfall.

- Det har varit upp och ner. Vissa matcher har vi spelat riktigt bra medan vi i andra matcher har varit bland de sämsta. Vi har haft jätteunderliga trupper. Vi har haft många bortfall och många skador, folk som har flyttat och folk som har kommit med. Med tanke på den utgångspunkten har det gått riktigt bra, menar Westerdahl.

Ismaelsson hade ändå hoppats på att säsongen skulle ha gått lite bättre. Hon är ändå nöjd över att spelarena har lyckats bra med att bygga upp sammanhållningen i laget.

- Vi har haft jättekul tillsammans och vi har lärt känna varandra mycket bättre nu. Vi kände ju inte varandra. Vi är alla kompisar fast åldersskillnaden mellan vissa i laget är stor.

Har det varit värre motstånd i division 3 än division 4?

- De är lite mer fysiska och snabbare i division 3. I division 4 var det mer på hobbynivå. De spelade för att det var roligt och vi föll med i deras tempo. Nu är det hårdare tempo och vi får mer ut av vår egen styrka.

Få på träning

En utmaning under säsongen har varit att samla hela laget för träning.

- Man får inte så mycket motivation att träna när vi kan vara sex till sju stycken på träningarna. Det finns folk som till exempel studerar i Helsingfors och de kan inte komma på träningar mitt i veckan.

För att stärka laget samarbetar Ekenäs IF:s fotbollsdamer med både KSF från Kimito och NuPS från Nummela.

- Det är alltid jätteskönt när de kommer och hjälper oss. Samtidigt så är de inte så mycket på träningar. De har skola och så vidare, men när de kommer på matcher presterar de sjukt bra och det underlättar massor.

- På samma gång är det svårt för oss att veta hur de fungerar, hur de spelar och tänker då de inte tränar med oss, påpekar Ismaelsson

Kämpa som ett lag

I de resterande tre matcherna gäller det nu att kämpa tillsammans som ett lag, understryker Ismaelsson och Westerdahl.

- Det är nog bara att försöka kämpa till slut. Nu när det inte är så mycket kvar så måste vi på riktigt ge allt i de här matcherna. Man ger allt i alla matcher. Vi gör det här som ett lag tills säsongen är slut, säger Westerdahl.

Efter säsongen gäller det att se till att få ihop ett lag också inför nästa säsong.

- Jag tror nog att vi får ihop ett lag. Vi har fått med de äldsta flickjuniorerna som har kommit med och träna. Det gäller bara för dem att våga ta steget upp till damlaget.

Kan ni med det lag ni har nu ha möjlighet att avancera till division 2?

- Om alla nästa säsong har som mål att stiga till division 2 så får alla motivation att träna på egen hand, delta i alla träningar och alltid göra sitt yttersta i alla matcher. Då har vi goda chanser att stiga till division 2.

Diskussion om artikeln